i
Aanmelden

Ben je geïnteresseerd?

Registreer

Ontwerpend onderzoek bij maatschappelijke vraagstukken

In samenwerking met Thomas van Arkel, Kornelia Dimitrova en Shay Raviv.

Type event Workshop
Datum & tijd

3 May 2023 - 13:45 - 16:30

Locatie Foundation We Are
Torenallee 22-04
5617 BD Eindhoven
Event
Ontwerpend onderzoek bij maatschappelijke vraagstukken
Onderdeel van

Tijdens de kennissessie delen onderzoekers Thomas van Arkel, Kornelia Dimitrova en Shay Raviv de belangrijkste inzichten uit de door hen recent afgeronde onderzoeksprojecten. Alle drie de onderzoeken houden zich bezig met ontwerpend onderzoek bij maatschappelijke vraagstukken en hebben geleid tot concrete stappen en aanbevelingen voor zowel ontwerpers als organisaties die werken met ontwerpers. In de aansluitende werksessie borduren we voort op deze inzichten en verkennen we concrete handvatten om ontwerpend onderzoek toe te passen in de praktijk. Hoe kunnen we dit vertalen naar meer effect en impact voor nieuwe trajecten? Wat kan daarin jouw rol zijn als ontwerper of opdrachtgever?

Programma

13.45u – Inloop
14.00u – Welkom
14.05u – Presentaties van Thomas van Arkel, Kornelia Dimitrova en Shay Raviv
14.50u – Q&A (vragen vanuit het publiek)
15.15u – Pauze
15.30u – Start werksessie
16.30u – Netwerkborrel

 

Thomas van Arkel

Onderzoeker
Meer Minder

Thomas van Arkel is onderzoeker in het Systemic Design Lab van de TU Delft. Hij is geïnteresseerd in de rol die een ontwerpende aanpak kan spelen in het aanpakken van complexe maatschappelijke vraagstukken, daarbij specifiek gericht op de systemische impact van samenwerkingen met publieke organisaties.

Bouwen aan synergetische samenwerkingen: Een onderzoek naar werken over grenzen in complexe veiligheidsvraagstukken
Steeds vaker werken publieke (veiligheids)organisaties samen met creatieve professionals. Deze samenwerkingen zijn beloftevol, maar ook lastig en kwetsbaar. Het kan veel opleveren als opdrachtgever en opdrachtnemer meer in partnerschap samenwerken, maar hoe ontwikkel je een langdurige, continue vorm van samenwerken in een systeemcontext van inkopen en aanbesteden, en van efficiëntie en resultaatgerichtheid? In dit onderzoek proberen ze een eerste aanzette doen voor het ontwikkelen van werkwijzen die synergetische samenwerkingen ondersteunen.

Kornelia Dimitrova

Social designer
Meer Minder

Kornelia Dimitrova is architect en social designer, gespecialiseerd in zorggemeenschappen en landschappen. In 2021 publiceerde ze het Playbook for healing environment, een ruimtelijke strategie voor Landgoed De Grote Beek, een van de grootste GGZ-instellingen van Nederland. Kornelia gebruikt in haar werk vaak visuele technieken om complexiteit te overzien, te analyseren en te interpreteren.

Hoe werkt ruimtelijke besluitvorming in de zorgsector in Nederland?
Dit onderzoek visualiseert ruimtelijke transformaties in zorgorganisaties en de beslissingen die tot deze transformaties leiden. Ruimtelijke ontwikkelingen in ziekenhuizen en GGZ-instellingen moeten altijd balanceren tussen de kwetsbaarheid van het heden en de onzekerheid van de toekomst. Kornelia Dimitrova verzamelde negen van deze verhalen in één stappenplan. Ontwikkeld op basis van de ervaringen, lessen en kennis van besluitvormers en experts, geeft het een overzicht van transformaties als een sociaal proces. Ook in andere context kunnen de gepresenteerde lessen heel waardevol zijn.

Foto: about.today

Shay Raviv

Social Designer en design researcher
Meer Minder

Shay Raviv is een social designer en design researcher. In 2015 studeerde ze af aan Design Academy Eindhoven en daarna werkte ze onder meer bij Studio Irene Fortuyn en STBY. Ze ziet cultuur, ontwerp en creativiteit als middelen om maatschappelijke kloven te overbruggen. Ze gebruikt ontwerpend onderzoek als een methode om systemen of vraagstukken vanuit verschillende invalshoeken te analyseren en nieuwe perspectieven te bieden op maatschappelijke kwesties.

Beyond Projects
Waarom blijven sommige sociale ontwerpprojecten een kortdurende interventie? Hoe kunnen we verder gaan dan de symbolische uitvoering van veelbelovende ideeën? Design researcher en creatief leider van de Embassy of Inclusive Society, Shay Raviv, lanceerde recent haar visual essay: Beyond Projects. Hiervoor onderzocht ze welke barrières in social design ervoor zorgen dat de continuïteit en doorontwikkeling van dergelijke projecten vaak gelimiteerd is. Haar voorstel? Vijf werkbare benaderingen om de duurzaamheid van social design projecten te vergroten.

Foto: Wouter le Duc

Locaties

Foundation We Are
Torenallee 22-04
5617 BD Eindhoven

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube