i
Aanmelden

Deze sessie is gratis toegankelijk. Aanmelden is niet nodig.

Een persoonlijk op maat ontworpen leefruimte voor kwetsbare cliënten

Leefruimtes voor mensen met een beperking en zeer moeilijk verstaanbaar gedrag kunnen gericht zijn op controle en veiligheid. Dit gebeurt omdat we iemand met een zeer intensieve zorgvraag willen beschermen tegen zichzelf. Bijvoorbeeld bij zelfverwonding. Bij het inrichten van de leefruimte kan dan de focus dan komen te liggen op zo min mogelijk prikkels en zoveel mogelijk veiligheid. Het resultaat is vaak een kale inrichting met spullen die stevig vastzitten en met weinig persoonlijke sfeer.

Ipse de bruggen is ervan overtuigd dat dit anders kan en in samenwerking met verschillende architecten en designers zijn we het project “fysieke omgeving” gestart om op een andere manier te kijken en te bouwen aan nieuwe leefruimtes. In een periode van vier jaar worden persoonlijke ruimtes van cliënten getransformeerd met een kernteam bestaande uit inhoudelijk deskundige, verwanten, zorgteam en de cliënt en met architecten en designers. Die laatste groep om nieuwe ogen en ideeën toe te laten in de casuïstiek. Ondertussen doen we wetenschappelijk onderzoek naar het effect van deze transformaties.

De architect Niloefar Bitafaran van Micro Macro Design en Annelies Mulder van Ipse de Bruggen vertellen over de ervaringen en het proces.

Type event Talk
Datum & tijd

27 Okt 2023 - 13:30 - 14:00

Locatie Natlab
Kastanjelaan 500
5616 LZ Eindhoven
Onderdeel van Embassy of Health
Event
Een persoonlijk op maat ontworpen leefruimte voor kwetsbare cliënten
Onderdeel van Embassy of Health
Twee cliënten van zorginstelling Ipse De Bruggen zitten op een terras en kijken uit op groene balustrade
- credits: Daria Scagliola

Ipse de Bruggen

Ipse de Bruggen biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking. Met een netwerk van ruim 370 zorglocaties en een toegewijd team van 5.500 medewerkers en 1.900 vrijwilligers, zetten we ons dagelijks in voor bijna 5.400 cliënten. Een goed leven voor onze cliënten is waar we voor staan. We geloven in het potentieel van elk individu, ongeacht de uitdagingen die ze tegenkomen. We streven ernaar dat onze cliënten zich thuis voelen, gehoord en gezien worden en zichzelf kunnen ontwikkelen. We doen dit samen met relevante partijen om ons heen.

Als expertorganisatie in de gehandicaptenzorg blijven we ons ontwikkelen. We investeren in wetenschappelijk onderzoek en samenwerking met academische instellingen om de kwaliteit van onze zorg voortdurend te verbeteren. Samen kunnen we een verschil maken en bijdragen aan een inclusievere en begripvolle samenleving. Fysieke omgeving | Ipse de Bruggen

Micro Macro Design – Niloefar Bitarafan, architect en ontwerper

Wanneer voel je je thuis? Hoe ziet dat eruit en hoe voelt dat? Niloefar Bitarafan is als architect gefascineerd door het begrip ‘thuis’. Door het veel verhuizingen zowel in Iran als daarbuiten is het ontwikkelen en ontwerpen van “een thuis” een rode draad in haar werk geworden. Zij heeft verschillende ontwerpen, gemaakt vaak voor kwetsbaar doelgroep, waarbij naast aandacht voor indeling, materiaal en kleur, identiteit en ontwikkeling van de gebruiker centraal staan.

Het ‘thuis voelen’ voor een bewoner in een woongroep binnen een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking vraagt van een andere manier van benaderen. Als architect heb je te maken met een klein ruimte binnen een groot en complex woon-zorgvraag. Dit kun je niet snel, effectief en vooral alleen oplossen. Dit vraagt om een samenwerking tussen verschillende deskundigen rondom de cliënt waarbij architect één is. Als architect is Niloefar verbonden aan het veranderen van meerdere kamers in het project fysieke omgeving. micromacrodesign

Locaties

Natlab
Kastanjelaan 500
5616 LZ Eindhoven

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube