i
Aanmelden

Geïnteresseerd?

Registreer

Zorgen voor de verzorger: wat betekent zorgen voor een ander?

Hester Dibbits en Rosa Mul delen de methode ‘Emotienetwerken’ die mensen uitnodigt om hun gevoelens rond alledaagse cultuurverschijnselen uit te wisselen. Die werkwijze maakt het ook mogelijk om eventuele veranderingen in die gevoelens tijdens de uitwisseling te bespreken. In deze sessie onderzoeken we wat deze methode kan betekenen voor mensen die anderen verzorgen. Dat kunnen professionals zijn, maar ook mantelzorgers. We gaan samen in gesprek over alledaagse zorghandelingen.

De gespreksmethode emotienetwerken onderzoekt de complexe interactie die ontstaat tussen deelnemers. Deelnemers oefenen zich kritisch te verhouden tot een onderwerp en er een open gesprek over te voeren. Altijd met oog voor de dynamiek rond het onderwerp en de eigen positie daarin. Het uitgangspunt is dat gevoelens door de interactie kunnen veranderen, bijvoorbeeld door een onverwacht verhaal of nieuwe informatie. Zo’n ‘ingebrachte stem’ kan alles veranderen en de hele samenstelling doen bewegen. Maar het kan ook zijn dat er niets of vrijwel niets verandert.

Deze workshop is geschikt voor beleidsmakers, zorgprofessionals, designers, makers uit de creatieve industrie en andere niet-professionele verzorgenden. Samen wordt onderzocht wat deze methode kan betekenen voor mensen die anderen verzorgen.

Type event Workshop
Datum & tijd

24 Okt 2023 - 15:00 - 17:30

Locatie Van Abbemuseum
Stratumsedijk 2
5611 ND Eindhoven
Event
Zorgen voor de verzorger: wat betekent zorgen voor een ander?

Over de facilitators

Met deze workshop bundelen Centre of Expertise for Creative Innovation (CoECI) en Actiz, twee partners van de Embassy of Inclusive Society, hun krachten. Zorgorganisatie Actiz buigt zich over het thema maatschappelijke zorg in relatie tot de vergrijzende samenleving. CoECI onderzoekt hoe creatieve methoden kunnen helpen bij het uitwerken van complexe vraagstukken.

Vanuit het CoECI is Hester Dibbits, als lector Cultureel erfgoed, verbonden aan de Reinwardt Academie van de Amsterdamse School voor de Kunsten. Ze zoekt steeds naar de verbinding tussen de wetenschappelijke wereld en de praktijk. Dibbits ontwikkelde de methode emotienetwerken, die inzicht geeft in het krachtenspel van belangen, kennis en emoties in erfgoedinteracties. Rosa Mul is onderzoeker bij het lectoraat Cultureel Erfgoed, en werkt aan de doorontwikkeling van de gespreksmethode.

Het CoECI is het nationaal kennis- en innovatienetwerk voor de creatieve industrie en zet kunst, ontwerp, digitale media en technologie in voor een duurzame, inclusieve en participatieve grootstedelijke samenleving. Het is een samenwerking van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Inholland, Gerrit Rietveld Academie en de Hogeschool van Amsterdam als penvoerder.

Locaties

Van Abbemuseum
Stratumsedijk 2
5611 ND Eindhoven

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube