BESE-elements
BESE heeft 3D-geprinte -matten ontwikkeld, BESE-elements, gemaakt van neven reststromen uit de Nederlandse patat-industrie.
Deze matten hebben een open structuur gebaseerd op biomimicry, wat de golfslag remt en erosie voorkomt. Dit helpt jonge planten, schelpdieren, vissen en koralen hun eerste levensstadia te overleven waar dat normaal niet mogelijk is. De open structuur bevordert hun groei en de biobased matten breken langzaam af. Wanneer de matten zijn afgebroken kan de natuur zelf de golfslag aan en breidt het zich langzaam verder uit.
In Nederland worden deze matten onder andere gebruikt langs erosiegevoelige oevers. Een voorbeeld is bij Borssele, waar een talud bedekt was met een harde bitumenmat (gemaakt van aardolie). Het waterschap wilde echter een meer natuurlijke bescherming van de oever en heeft BESE-elements als taludbescherming ingezet. De oever was na twee jaar volledig hersteld. De volwassen oevervegetatie beschermt de oever nu tegen erosie en bevordert de lokale biodiversiteit en waterkwaliteit.
Project door: BESE & Waardenburg Ecology en Peter Vogel