Concepten voor een aantrekkelijke beleving

Voor de Gemeente Eindhoven ontwikkelden studenten Industrieel Ontwerpen (TU Delft) concepten die de ervaring van de projecten Knoop XL en HOV verbeteren. In een video en op een kaart worden 10 verschillende ideeën getoond, die laten zien hoe de beleving voor bezoekers, reizigers en omwonenden aantrekkelijker kan worden gemaakt.

Type Project
Onderdeel van Embassy of Mobility
Project
Concepten voor een aantrekkelijke beleving
Onderdeel van Embassy of Mobility

Deze concepten zijn bedoeld om te inspireren en helpen bij het ontwikkelen van duurzame en innovatieve ideeën voor de Brainport Regio Eindhoven. De studenten ontwikkelden de ontwerpen in het kader van Advanced Concept Design. Hierbij ligt de focus op het bedenken van vernieuwende concepten door middel van designonderzoek. In teams werken de studenten aan opdrachten van externe opdrachtgevers. Ze analyseren de behoeften van gebruikers, kansen in de markt en technologische trends om oplossingen te ontwerpen die bijdragen aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de VN.

Projecten door: TU Delft, Advanced Concept Design i.s.m. Gemeente Eindhoven, Goudappel en Dutch Design Foundation

Concepten Knoop XL

Hoofdconcept: Eindhovens canvas

Het doel van dit concept is om omwonenden trots te maken op Eindhoven wanneer ze het station binnenkomen en bij te dragen aan een aantrekkelijke beleving op Knoop XL. Anna de Groot vond inspiratie in de rivier de Dommel. Haar concept laat zien hoe deze unieke rivier, die door een sterk geïndustrialiseerd stedelijk gebied stroomt, vastgelegd kan worden in de ondergrondse ervaring.

Reizigers dalen af in de onderwaterwereld van de Dommel door middel van projecties op de muren en plafonds rondom de roltrap. Ze zien vogels vliegen, eenden op zoek naar voedsel en insecten die tussen waterplanten zwemmen, beïnvloed door de stroming. Het gebruik van projecties zorgt ervoor dat het licht beweegt en zich aanpast aan verschillende weersomstandigheden, waardoor een dynamische ervaring ontstaat.

De innovatieve lichtprojecties verwijzen naar Eindhoven als lichtstad en kunnen ook gebruikt worden voor andere thema’s en communicatie. Bovenal zet het duurzame functionele verlichting in om een unieke ervaring en beleving in KnoopXL te creëren.

Concept van: Anna de Groot

Terre

Terre is een multisensorisch, flexibel en duurzaam ontwerp dat de ervaring van forenzen verbetert. Het ontwerp toont de schoonheid van de ondergrondse aarde en zorgt voor een rustige, prettige omgeving. Het gebruik van herbruikbare materialen biedt creatieve mogelijkheden, kan makkelijk aangepast worden en bevordert (bewustzijn voor) duurzaamheid.

Concept van: Emilie Barrow

Anetone

Faye de Groot ontwierp een innovatieve wand voor het toekomstige ondergrondse busstation in Eindhoven, met als doel de reiservaring te verbeteren. Met gebruik van innovatieve materialen creëert de wand een rustige en uitnodigende omgeving met nadruk op veiligheid en privacy. Hierdoor wordt het busstation een plek waar reizigers comfort en esthetiek ervaren tijdens hun reis.

Concept van: Faye de Groot

Zen Garden

Volgens Daniel Wu was de ervaring op het busperron van vroeger saai en stressvol. In de toekomst wil hij het wachten veranderen in een zintuiglijke, meeslepende ervaring. Geïnspireerd door Zen-tuinen uit het verre oosten, wil hij van het busperron een plek maken die alle zintuigen prikkelt en die van wachten een bijzondere ervaring maakt.

Concept van: Daniel Wu

Boarding Cues

Het ontwerp Boarding Cues verbetert de ervaring op het busstation door verlichte vloertegels die reizigers begeleiden. Dit ontwerp legt de nadruk op veiligheid, efficiëntie en inclusiviteit, vooral voor mensen met een beperking. Het gebruikt LED-verlichting en druksensoren in betonnen tegels. Dit verhoogt reizigersgemak en boarding-efficiëntie, met flexibiliteit voor gerichte investeringen.

Concept van: Sem Tip

 

Concepten HOV

Hoofdconcept: Haven club

Jamil Badloe wil reizigers het gevoel geven dat ze controle hebben over hun wachttijd, door hen nuttige informatie te geven in een inspirerende omgeving die past bij hun behoeften. Het ontwerp Haven Hub is gebaseerd op de principes ‘versnellen’, ‘verdichten’ en ‘verlevendigen’.

Door slim gebruik van perspectief biedt de hub beschutting maar blijft tegelijk een open, toegankelijke ruimte. Het kleur- en materiaalgebruik past goed bij de stad en regio. Aantrekkelijk vormgegeven reisinformatie draagt bij aan de visuele aankleding en geeft de reiziger de gelegenheid te ontspannen tot de volgende bus komt. De wachtruimte voor het HOV wordt zo een functionele hub met een aantrekkelijke beleving, die past bij de stadsplanning. Het sluit aan op de behoeften van zowel forenzen als voor recreatieve reizigers en vormt een herkenbaar en opvallend landmark voor het HOV in de omgeving.

Concept van: Jamil Badloe

The Dome

Anya Pozniak ontwierp een flexibele bushub die past bij Eindhoven’s identiteit als stad van design en technologie, en maakt van de bushalte een bijzondere stop. De Dome is een herkenbaar landmark dat staat voor ontspanning, comfort en trots. Dankzij een klimaatadaptief, motorisch vouwdak past het zich automatisch aan weersomstandigheden aan, waardoor busreizen aantrekkelijker worden.

Concept van: Anya Pozniak


Vertical bike parking

Dit concept combineert fietsen en busreizen door fietspaden te laten kruisen met de HOV-route, gebruikmakend van de sterke fietscultuur in Nederland. Het idee omvat verticale fietsparkeerplaatsen bij bushaltes, wat zorgt voor gemak, ruimtebesparing en betere beveiliging. Dit innovatieve ontwerp maakt de reiservaring efficiënter en aantrekkelijker, en stimuleert duurzaam vervoer.

Concept van: Hengrui Zhao

Meet your buddy

Bij de bushalte van de toekomst moeten mensen zich veiliger voelen. Dit concept maakt gebruik van eindeloze mogelijkheden om informatie te tonen. Data-analyse en AI helpen bij het opsporen van geluidsoverlast, en een AI-gestuurde digitale buddy reageert hierop door passende informatie te geven. Deze digitale buddy draagt bij aan een veiligere ervaring door een digitale aanwezigheid te bieden in de fysieke omgeving.

Concept van: Kim Gaus

Transinity

Mick Roer wil dat mensen zich op hun gemak voelen tijdens hun dagelijkse reis met het openbaar vervoer. Daarom creëerde hij Transinity, een interieurontwerp voor bussen, speciaal afgestemd op de HOV-4 buslijn. Het ontwerp bevat drie verschillende ervaringszones: Relax, Focus, en Social. Deze zones spelen in op de behoeften en activiteiten van passagiers tijdens hun reis. Een ware transporttrilogie.

Concept van: Mick Roer

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube