Mapping the food system
“We moeten naar een nieuw perspectief en narratief over onze relatie met eten en hoe dat gemaakt wordt”, aldus Alex Datema, directeur Food en Agri van de Rabobank, in een interview met Barbara Vos en Rogier Klomp voor de Embassy of Food. “Verbeeldingskracht kan hier een hele belangrijke rol in spelen.”
Vanuit de Embassy of Food onderzochten we 2023 in samenwerking met visual storyteller Rogier Klomp en het publiek hoe de toekomst van ons voedselsysteem eruit kan komen te zien door de boerderij als uitgangspunt te nemen. Om nieuwe perspectieven te ontwikkelen hebben we verbeelding nodig, en een plek waar we dit gesprek anders vorm kunnen geven.
In het onderzoek zijn er gesprekken geweest met meer dan 70 experts, partijen en initiatieven waarin we bevraagd hebben hoe zij het “voedselsysteem” zien, en waar ze willen dat het naar toe gaat. Dat resulteerde in de mindmap die Rogier Klomp heeft gemaakt, waarvan een doorvertaling te vinden is als onderdeel van de tentoonstelling Space Farming van Next Nature, in het Evoluon.
Met deze mindmap willen we met de bezoekers een ander gesprek gaan voeren over de toekomst van ons eten, van hoe het gemaakt wordt tot waar het vandaan komt. Jaarrond werkt Embassy of Food vanuit deze ‘Embassy’ aan de vraag hoe we vanuit ontwerpkracht kunnen kijken naar de toekomst van ons eten en de veranderende wereld die daarbij hoort.
Over Rogier Klomp
‘He draws for you to understand’ schreef een Braziliaanse journalist over Rogiers werk. Misschien accurater zou zijn: ‘I draw for me to understand’. Rogier Klomp maakt abstracte onderwerpen begrijpelijk en invoelbaar. Door het te tekenen probeert hij de complexiteit van onze wereld te vangen. Zo brengt hij ingewikkelde dynamieken in kaart, tekent ze uit en contextualiseert ze door ze te vertalen naar verhalen. Zijn tekeningen kenmerken zich door een minimalistische stijl, met een filosofische inslag en humor.
De Embassy of Food heeft Rogier Klomp gevraagd om mee te werken aan hoe we de complexiteit van het voedselsysteem in kaart kunnen brengen. Door de wereld achter ons eten en alle belangen, ontwikkelingen en verbindingen in kaart te brengen, wordt het een conversation starter om zo op een nieuwe manier het gesprek aan te gaan over de toekomst van ons eten.
Naast de mindmap voor de dome, werkt Rogier verder met het team van de Embassy of Food aan het in kaart brengen van wat die enorme complexiteit achter ons voedselsysteem nou behelst.
Rogiers werk was onder andere te zien in het Stedelijk Museum, IFFR, Centraal Museum en MU Hybrid Art House. Daarnaast werkte hij als grafisch journalist bij NRC Handelsblad en produceerde animaties voor VPRO Tegenlicht en andere tv-series.
Future perspectives
Naast Rogier, heeft de Embassy of Food vijf ontwerpers geselecteerd die ons als gids meenemen in de kern van de elementen die ons voedselsysteem vormen. Door in te zoomen op verschillende onderdelen van de keten, door de ogen van de ontwerper, wordt er ruimte gecreëerd ook even stil te staan waar we het nou over hebben. Zo kijken we met Fides Lapidaire naar de kringloop van voedingsstoffen, gaan met met Charlotte van der Woude dieper in op de herwaardering van onontdekte grondlagen als bron van oplossingen, kijken we met Dirk-Jan Visser en Gus Drake naar wat kunstmatige intelligentie kan betekenen om onze natuurlijke ecosystemen beter te begrijpen, onderzoeken we met Bram de Vos de ideale landbouw hectare en experimenteren we met de smaak van biodiversiteit met Marrit Kyung Ok Schakel. Bekijk hier de video’s.