4x projecten die bijdragen aan de integratie van natuur in de leefomgeving
Door steeds dichter bebouwde steden verdwijnt de natuur vaak naar de achtergrond. Toch is de integratie van groen, blauw en bruin essentieel in onze bebouwde omgeving. Flora en fauna staan namelijk in direct contact met het welzijn van mens en milieu. Daarom bekijken we deze week vier projecten uit ‘Designing Society’ die innovatieve manieren verkennen om de natuur terug te brengen in onze leefomgeving. Van ons dagelijkse regenwater tot lokale bouwmaterialen en dierlijke mest. Deze projecten laten zien hoe we een balans kunnen vinden tussen architectuur en natuur, en zo bijdragen aan een gezondere, leefbare stad.
#1 De Hemelwatertoren
Onderdeel van
Embassy of Water
Ontwerpers
Ruben Warnshuis
Katinka Feijs
Partners
Hoe kan men op speelse wijze zelf bijdragen aan duurzaam waterbeheer en een hogere biodiversiteit? Daar biedt ‘De Hemelwatertoren’ wellicht een oplossing voor. De modulaire toren is een toegankelijke oplossing voor regenwaterbeheer in stedelijke gebieden. Bewoners worden gestimuleerd om hun regenpijp af te koppelen van het rioleringssysteem, zodat regenwater lokaal kan worden opgevangen en terug kan lopen in de grond.
De toren, opgebouwd uit eenvoudige modules gemaakt van (gebruikte) plantpotten laat water langzaam in de grond sijpelen, wat bijdraagt aan biodiversiteit en de druk op het riool vermindert. Een modulair systeem, dat uitgebreid kan worden met functies zoals drinkbakken voor huisdieren, insectenhotels en vogelvoeders. Dankzij de eenvoudige instructies kunnen bewoners de toren zelf bouwen.
#2 Groen voor Blik
Wist jij dat de auto centraal is gesteld in onze stadsplanning? In Nederlandse steden neemt de auto zelfs ongeveer de helft van de totale wegruimte in beslag. Terwijl de bevolkingsdichtheid groeit, blijft de beschikbare ruimte hetzelfde. Dat kan natuurlijk anders!
‘Groen voor Blik’ is een Lab dat het perspectief rondom mobiliteit verschuift. Onze stadsplanning moet namelijk weer worden bekeken vanuit de mens, en niet vanuit de auto. In 2021 gingen Gemeente Eindhoven en Studio 1:1 in dit lab aan de slag met een concept voor leefbare straten met meer groen en hoge bewonersbetrokkenheid. Dit ontwerpend onderzoek resulteerde in een specifiek plan van aanpak om middels participatie te komen tot nieuw ontwerp van een straat met meer ruimte voor groen, biodiversiteit en leefbaarheid. Zo werden er tijdens Dutch Design Week 2023 verkeersvakken ingericht met groene en sociale functies zoals waterberging en (moes)tuinieren. De volgende stap? Daar leer je meer over tijdens je bezoek aan ‘Designing Society’ tijdens DDW24.
#3 Cascade
Onderdeel van
Embassy of Circular & Biobased Building
Ontwerper
Jelle Feringa
Partners
Biobased Creations
Terrestrial
Hoe kan men lokale grondstoffen omzetten tot efficiënte bouwmaterialen? Terrestrial introduceert met het project ‘Cascade’ een innovatieve bouwmethode voor dit vraagstuk . Via een techniek genaamd ‘shot-earth-3D-printing’, creëert het robuuste structuren met lokaal gewonnen aarde, klei en natuurlijke binders. De techniek vermindert de ecologische impact van traditionele bouwmaterialen aanzienlijk.
Maar, hoe werkt dat nou precies? Door ter plekke te printen, wordt materiaaltransport geminimaliseerd en CO2-uitstoot bespaard. Vooral bij grootschalige infrastructuurprojecten. Na de levensduur kan de constructie zonder schadelijke gevolgen terugkeren naar de natuur. Deze vernieuwende methode biedt mogelijkheden voor natuurinclusief bouwen, waarbij flora en fauna in de ontwerpen worden geïntegreerd. Een belangrijke uitdaging blijft het combineren van effectief waterbeheer om de duurzaamheid van de structuren te waarborgen en erosie of instorting te voorkomen.
#4 Nieuwe Vroenten
Onderdeel van
Embassy of Food
Ontwerpers
Lola Landscape Architects
Katinka Feijs
Welke rol kan plantaardige voeding spelen bij slim ruimtegebruik in Nederland? ‘Nieuwe Vroenten’ is een project dat 1000 hectare plattelandsgebied verandert in een gezond en duurzaam landschap voor voedsel- en energieproductie, natuur en wonen. Het laat zien hoe we binnen de grenzen van de planeet kunnen leven en wat dat betekent voor ons voedsel- en energieverbruik.
Het project richt zich op het ontwikkelen van een diervrij, biologisch en regionaal voedselsysteem, zonder gebruik van kunstmatige of dierlijke mest. Door de hogere calorische productiviteit van plantaardige landbouw ontstaat er ruimte voor ander gebruik van het land. Een derde van het gebied wordt natuur en er is plek voor tot wel 3000 woningen. In ‘Nieuwe Vroenten’ is iedereen, bewoners en boeren, mede-eigenaar van het project en idealiter ook van het land. Dit vraagt ook om een actieve rol van de toekomstige bewoners. Welke rol zou jij willen nemen?
Bezoek ‘Designing Society’ tijdens DDW24
‘Designing Society’ brengt de projecten en programma’s van World Design Embassies, What if Lab, PONT en Maakruimte voor MooiNL samen onder één dak. De tentoonstelling nodigt je uit om nieuwe perspectieven op mogelijke toekomsten te verkennen. Hoe kunnen we samen de kracht van ontwerp ontdekken en de verbinding leggen met de complexe transities waarmee onze wereld vandaag de dag wordt geconfronteerd?
Bezoek ‘Designing Society’ tijdens DDW24 van 19 tot 27 oktober. De tentoonstelling op het Ketelhuisplein is gratis en toegankelijk voor iedereen.