4x projecten die bijdragen aan de zorgtransitie

De zorg draait niet om cijfers, vinkjes en spreadsheets. Het draait om mensen. Mensen die zorg geven en mensen die zorg krijgen. Toch was jarenlang het idee om zorgorganisaties, zoals ziekenhuizen en welzijnsorganisaties, te runnen als commerciële bedrijven. Met de focus op schaalvergroting, top-down structuren, ‘efficiëntie’ en meetbare doelen. Om de zorgmedewerkers weer centraal te stellen in een nieuw zorgsysteem, is een transitie van controle en beheersing naar vertrouwen in de mensen nodig. Geen urenregistratie, maar meerjarige afspraken met verzekeraars. Geen concurrentie, maar juist meer samenwerking tussen ziekenhuizen, verzekeraars en welzijnsorganisaties. Klinkt dit misschien nog abstract en ver weg? Bezoek tijdens Dutch Design Week 2023 de volgende projecten om de zorgtransitie te ervaren.

Type Actueel
Gepubliceerd op 18 Oktober 2023
Actueel
4x projecten die bijdragen aan de zorgtransitie
Onderdeel van

Hendrik-Jan Grievink – iCare (because you do)

Hendrik-Jan Grievink is ontwerper en verbonden aan Next Nature. Hij vertaalt filosofische concepten naar beelden, objecten en ervaringen. Voor de gezamenlijke expositie van Máxima MC en Fontys Centre of Expertise Health ontwikkelde hij het concept iCare (because you do). Een installatie waarin acteurs een (fictief) scenario van de zorg in 2034 tot leven brengen. Over tien jaar heeft de vergrijzing in Nederland haar hoogtepunt bereikt en is E-health een maatschappelijke realiteit. Acteurs in de rol van arts, verpleegkundige, iPatient, chatbot en een mantelzorger, delen hun dromen, angsten en verlangens. Elk vanuit een eigen perspectief. De geïmproviseerde verhalen nodigen uit tot reflectie op de rol van kunstmatige intelligentie binnen de zorg: wat betekent het als zorg tegelijkertijd persoonlijker en onpersoonlijker wordt?

De expositie iCare (because you do) is onderdeel van de Embassy of Health in Foundation We Are op Strijp-S in Eindhoven.

Cyan D’Anjou – Organic Social Capital

Een maatstaf voor onze sociale status, gemeten met onze zorg en inzet voor de natuur. Net zoals het Bruto Binnenlands Product (BBP) meet en vergelijkt het Organisch Sociaal Kapitaal (OSC) wat mensen doen, maar nu legt het de nadruk op zorg, (op)voeding en gemeenschapsgezondheid boven economie. Daarmee onderzoekt beeldhouwkunstenaar en mediamaker Cyan D’Anjou wat er zou gebeuren als we meer zouden geven aan de natuur dan ervan te nemen. Anders dan het kapitalisme, waarin geld centraal staat, verschuift OSC de focus naar het vaak onzichtbare werk van zorg. Het benadrukt de belangrijke rol die zorgzaamheid speelt bij het behouden van een gezonde omgeving (umwelt) voor de natuur en de samenleving. D’Anjou’s werk is speculatief. Met multidisciplinaire installaties en conceptuele verhalen laat ze je ervaren hoe het zou kunnen zijn.

Te vinden tijdens DDW23 in de expositie van de Embassy of Health in Foundation We Are op Strijp-S in Eindhoven.

Muzus – Rookvrij Leven voor Iedereen

Roken is een van de belangrijkste oorzaken van gezondheidsachterstanden. Hoewel steeds meer mensen stoppen met roken, is er helaas nog altijd een hele grote groep die dat niet doet. Ontwerpbureau Muzus ontwerpt betekenisvolle veranderingen voor sociale vraagstukken. In het programma Rookvrij Leven voor Iedereen werkt Muzus samen met het landelijk expertisecentrum Pharos, de GGD, professionals uit de sociale sector en de zorg, sleutelpersonen en ervaringsdeskundigen. Muzus bedacht bijvoorbeeld de Praatpeuk naar een idee van Lot Broos die extra steun zocht tijdens het stoppen. De knuffelpeuk heeft ze samen met haar moeder, ooit ook een verstokt rookster, gemaakt om heerlijk te omarmen in tijden van nood. De Praatpeuk helpt bij het gesprek over (mee)roken. 

Te vinden tijdens DDW23 in de expositie van de Embassy of Health in Foundation We Are op Strijp-S in Eindhoven.

Afdeling Buitengewone Zaken – De LOBBY

Jongeren die in detentie zitten of hebben gezeten, ervaren het naar buiten gaan zwaarder dan het naar binnen moeten. Veel van de Rotterdamse jongeren die vrijkomen vanuit jeugddetentie dreigen binnen een aantal maanden weer vast te zitten. Ze komen niet uit de vicieuze cirkel die vóór detentie al bestond. De LOBBY verkleint de kloof tussen detentie en de wijde wereld. Met dit ontwerpend onderzoek geven social design bureau Afdeling / Buitengewone Zaken, forensische zorgorganisatie Exodus, Young Perspectives (Yope), een organisatie die jongeren en professionals in detentie en gesloten jeugdhulp ontmoet, en Stichting Zwerfjongeren Nederland vorm aan de weg van binnen naar buiten. Een eerste inzicht: binnen en buiten zijn niet goed met elkaar verbonden. In 8 pilots ontwerpen de organisaties samen met deze jongeren faciliteiten die zorgen voor een zachtere in de maatschappij. Leren door te doen!

Tijdens DDW23 zijn de resultaten van de eerste fase van deze zoektocht te vinden in de expositie van de Embassy of Safety in het Klokgebouw in Eindhoven.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube