5x Ontwerp voor iedereen
Iedereen kan en mag meedoen. Deze belangrijke boodschap zie je terug bij verschillende exposities van World Design Embassies tijdens Dutch Design Week 2022. Verplaats je eens in een ander en kijk wat het met je doet. Bij de exposities van de Embassies kun je het ervaren. Hier lees je onze vijf tips.
1. Handige verpakkingen voor iedereen
Heb jij er ooit aan gedacht hoe het is om een knijpfles te gebruiken wanneer je last hebt van reuma? Of hoe je erachter komt wat er op het etiket van een verpakking staat, wanneer je leeft met een visuele beperking? Met het baanbrekende project INCL. zoekt Packadore Collective naar slimme oplossingen.
Het resultaat zie je in de expositie van de Embassy of Rethinking Plastic bij Yksi Expo op Strijp-S.
2. Een zintuiglijke wereld
Een mentale beperking is vaak niet zichtbaar. Dat maakt het voor mensen die hiermee te maken hebben moeilijk om uit te leggen hoe het is om zo’n beperking te hebben. Ontwerper Asefeh Tayebani, zelf gediagnostiseerd met autisme, creëerde Precious Burden; drie voorwerpen om anderen te laten voelen hoe het is om autistisch te zijn. Zij geeft je een uniek inkijkje in zijn zintuiglijke wereld.
Het werk van Asefeh Tayebani vind je op de expositie van de Embassy of Inclusive Society in het Van Abbemuseum op Strijp-S.
3. Op safari tegen desinformatie
Nepnieuws, het verspreidt zich tegenwoordig razendsnel. De berichten lijken steeds echter en ze gaan ontzettend snel rond via social media. Echt en nep van elkaar onderscheiden kan lastig zijn. Daarom ontwikkelen Mediajungle en SIDN Fonds de Super Fake Safari, volledig gericht op kinderen. Dit is een interactieve combinatie van een fysieke puzzel en een (web)app waarin wordt uitgelegd wat desinformatie is, hoe je het herkent en wat je er zelf aan kunt doen.
Meer over dit concept ontdek je in de expositie van de Embassy of Safety in het Klokgebouw op Strijp-S.
4. Voel het geluid
Met een porseleinen muur voorzien van tegels, maakt Adi Hollander (OtherAbilities inititative) het geluid van een videokunstwerk van Yael Bartana voelbaar. De sound daarvan is vertaald tot vibratie. Adi is zelf voor zeventig procent hardhorend; als zij naar een een museum of een concert gaat voor een videokunstwerk dan kan zij de intenties van de kunstenaar nooit voelen. Samen met verschillende kunstenaars en wetenschappers deed Hollander vijf jaar lang onderzoek; het resultaat is een muur waar je tegenaan kunt leunen en vervolgens de hoge en lage tonen, de effecten, stemmen en het tempo uit de video kunt voelen. Het project is erg relevant voor mensen die slecht horen, maar het is ook iets voor iedereen. Het is een zintuiglijke ervaring, een andere manier om naar geluid ‘te kijken’.
Membrane Wall is tijdens DDW in de Embassy of Inclusive Society in het Van Abbemuseum te ontdekken.
5. Reuma invoelbaar voor iedereen
Een op de negen mensen heeft last van de ingrijpende ziekte reuma. Mensen met reuma hebben te maken met ernstige pijn, vermoeidheid en beschadigde spieren. Omdat je deze ziekte niet kunt zien en omdat de klachten per dag verschillen, stuiten veel patiënten op onbegrip vanuit hun omgeving. ReumaNederland en ontwerpstudio Muzus hebben een installatie gemaakt om reuma invoelbaar te maken.
Wij jij dat ook ervaren? Je vindt de installatie op de Expositie van de Embassy of Health in het Klokgebouw op Strijp-S.