5x innoverende projecten uit co-creatie tussen ambtenaar en ontwerper

Wat kunnen we leren van projecten waarin ambtenaar en ontwerper samenkomen? En, waarom is het juist zo belangrijk dat deze twee partijen elkaar ontmoeten? In aanloop naar Dutch Design Week 2024 (DDW24) presenteren we iedere week een cross-over tussen verschillende projecten uit de tentoonstelling ‘Designing Society‘. Deze week tonen we zes unieke samenwerkingen tussen ambtenaar en ontwerper. Van nieuwe vormen van burgerparticipatie tot het herdefiniëren van stedelijke ruimte – deze projecten tonen de kracht van co-creatie in het aanpakken van complexe maatschappelijke vraagstukken.

Type Actueel
Gepubliceerd op 10 Oktober 2024
Onderdeel van Embassies: Inclusive Society, Mobility, Safety
Actueel
5x innoverende projecten uit co-creatie tussen ambtenaar en ontwerper
Onderdeel van Embassies: Inclusive Society, Mobility, Safety
Brabant Gaat Beter - credits: Manon van Hoeckel

#1 Brabant Gaat Beter

Onderdeel van

Embassy of Inclusive Society

Ontwerpers

Manon van Hoeckel
Fotografie: Annegien van Doorn

Partners

Provincie Noord-Brabant

Vreemd genoeg worden praktisch opgeleide jongeren – anders dan theoretisch opgeleide leeftijdsgenoten – in het onderwijs zelden uitgedaagd zich te buigen over kwesties rond hun eigen gezondheid. En dat terwijl er werk aan de winkel is: mensen met basis- of vmbo-onderwijs leven gemiddeld vier jaar korter dan mensen met een academische opleiding. Dus draaien we de vraag om: Wat als praktisch opgeleide jongeren meedenken over gezondheidsvraagstukken die hen raken?

Het programma ‘Brabant gaat Beter’ neemt deze jongeren, hun ideeën en ervaringen serieus. In het programma, waarin alle scholen in Brabant mee kunnen doen, werken de jongeren tijdens burgerschapslessen op school zelfstandig aan verschillende gezondheidsvraagstukken. Vervolgens presenteren ze hun ideeën aan partijen zoals gemeenten, provincie, zorg- en welzijnsorganisaties. Samen kijken zij hoe ze de ideeën van de grond kunnen krijgen.

#2 Lookback

Onderdeel van

What if Lab (Labs)

Ontwerpers

Greenberry

Partners

Gemeente Amsterdam
Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam

In ‘What if Lab: Jonge Aanwas’ ontwikkelden Greenberry en Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam een methode om wapenincidenten onder jongeren te voorkomen en meer grip te krijgen op hun online wereld. Na zes maanden onderzoek en co-creatie met ervaringsdeskundigen, jongerenwerkers, straatcoaches, politie en projectleiders Jeugd & Veiligheid was daar ‘Lookback’, een methodiek waarmee deelnemers een tijdlijn samenstellen met informatie van betrokkenen voorafgaand aan een incident.

Door patronen te analyseren, worden ‘red flags’ ontdekt, wat inzicht geeft in hoe toekomstige incidenten kunnen worden voorkomen. In samenwerking met het Actiecentrum Veiligheid en Zorg Amsterdam en diverse netwerkpartners heeft Greenberry vier praktijkcasussen geanalyseerd. De methode bleek effectief in het verzamelen van inzichten en het herkennen van gemiste signalen. Lookback is van grote meerwaarde gebleken. Het leidde tot beleidsaanpassingen op een school, en Actiecentrum Veiligheid en Zorg ziet kansen om de resultaten op bestuurlijk niveau te presenteren voor verdere beleidsvorming.

#3 Haven Hub

Onderdeel van

Embassy of Mobility
HOV

Ontwerpers

Jamil Badloe


Partners

Gemeente Eindhoven
TU Delft  

Kan een bushalte een slimme functie vervullen? Hoe kunnen we efficiënt wachten? Brainport Regio Eindhoven is een van de snelst groeiende hightech regio’s van Europa. Dit biedt veel kansen, maar zorgt ook voor uitdagingen op het gebied van bereikbaarheid, mobiliteit en duurzaamheid. Om de regio aantrekkelijk en leefbaar te houden, heeft Gemeente Eindhoven nieuwe, slimme oplossingen nodig voor hoe mensen zich verplaatsen. Zo wil het HOV-project busvervoer aantrekkelijker, comfortabeler en efficiënter maken.

Daar haakt Jamil Badloe op in met ‘Haven Hub’. Hij wil reizigers het gevoel geven dat ze controle hebben over hun wachttijd. Jamil ontwierp de hub op basis van de principes ‘versnellen’, ‘verdichten’ en ‘verlevendigen’. Door het slim toepassen van perspectief geeft de hub geborgenheid en beschutting, maar blijft de ruimte open en toegankelijk. Aantrekkelijk vormgegeven reisinformatie draagt bij aan de visuele aankleding en moet zorgen voor een ontspannen sfeer. Zo wordt de wachtruimte een functionele hub met een aantrekkelijke beleving, die onderdeel is van de stadsplanning en Gemeente Eindhoven.

Advocaat in Kwetsbaarheid - credits: Myrthe Veeneman

#4 Advocaat in Kwetsbaarheid

Onderdeel van

Embassy of Safety
Rijksmakerstaat

Ontwerpers

Advocaat in Kwetsbaarheid – Ontwerper Myrthe Veeneman, advocaten van Rijkswaterstaat. Toga’s gemaakt door Anna Aarts en Tula Zandvliet
Rijksmakerstaat – Een samenwerking van Rijkswaterstaat met waarmakers Wieteke Vrouwe en Felicity van Oort en ontwerpers Marjolein Vermeulen en Jaap Warmenhoven.

Partners

Rijkswaterstaat

Elke grote overheidsorganisatie heeft juristen in dienst. Advocaten van Rijkswaterstaat onderzochten hoe zij kunnen bijdragen aan een veilige werkcultuur. Als het in organisaties gaat over sociale veiligheid, spreken we vaak juridische taal. Dader. Slachtoffer. Omstander. Maar sociale veiligheid gaat vaker over het zien en steunen van iemand in een kwetsbare positie, zonder dat er ooit sprake is van een juridisch geschil.

In samenwerking met advocaten van Rijkswaterstaat ontwierp Myrthe Veeneman een nieuwe kijk: ‘Advocaat in Kwetsbaarheid’. Want als je jezelf in gesprek kwetsbaar durft op te stellen, dan open je die mogelijkheid ook voor een ander.
Niet iedereen is een advocaat, maar we kunnen allemaal ‘Advocaat in Kwetsbaarheid’ zijn. Jij ook? Trek de toga aan, en ervaar hoe het is.

Nieuwsgierig naar meer samenwerkingen tussen ontwerper en Rijkswaterstaat? Bezoek de Embassy of Safety en maak kennis met ‘Kun je dit maken?!’: het overkoepelende project waarin ‘Advocaat in Kwetsbaarheid’, ‘Rijksmakerstaat’ en ‘de Rituelenclub’ te zien zijn.

#5 ONT & AMBT SLAAN DE HANDEN INEEN

Onderdeel van

PONT

Ontwerpers

Fides Lapidaire
Twynstra Gudde

 

Partners

Dutch Design Foundation
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
CLICKNL

Sociaal ontwerper Fides Lapidaire onderzocht in opdracht van PONT (DE PUBLIEKE ONTWERPPRAKTIJK) de manier van samenwerken tussen ontwerpers en ambtenaren. Ze sprak met betrokken professionals die elkaar vinden in hun gezamenlijke opgaven, maar soms ook verdwalen in elkaars wereld en werkwijzen. Haar bevindingen heeft ze samengebracht in de stripreeks ‘ONT & AMBT SLAAN DE HANDEN INEEN’.

PONT is een meerjarige samenwerking tussen Dutch Design Foundation, Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en CLICKNL. Via een ontwerpende aanpak onderzoekt het programma complexe opgaven uit de samenleving, zoals woningnood en zorgtekort. Problemen die niet door één partij of met een lineair stappenplan kunnen worden opgelost, waardoor veel dossiers vastlopen. Een ontwerpende aanpak kan lucht bieden! Benieuwd hoe PONT de kennis, cultuur en infrastructuur ontwikkelt via een ontwerpende aanpak? Daar leer je meer over via ONT & AMBT in ‘Designing Society’.

Benieuwd naar meer projecten uit de DDW24 tentoonstelling? De laatste updates over 'Designing Society' lees je hier!

Bezoek ‘Designing Society’ tijdens DDW24

‘Designing Society’ brengt de projecten en programma’s van World Design Embassies, What if Lab, PONT en Maakruimte MooiNL samen onder één dak. De tentoonstelling nodigt je uit om nieuwe perspectieven op mogelijke toekomsten te verkennen. Hoe kunnen we samen de kracht van ontwerp ontdekken en de verbinding leggen met de complexe transities waarmee onze wereld vandaag de dag wordt geconfronteerd?

Bezoek ‘Designing Society’ tijdens DDW24 van 19 tot 27 oktober. De tentoonstelling op het Ketelhuisplein is gratis en toegankelijk voor iedereen.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube