5x projecten die bijdragen aan de sociale transitie

Een nieuw horizontaal en decentraal sociaal weefsel, met oog voor verschillen én gelijke rechten. Dat is de sociale transitie. Geen logge en starre maatschappelijke instanties. Maar een wereld waarin gedreven burgers, ondernemers, sociale en economische entrepreneurs van onderop de macht overnemen. Een wereld waarin de vraag centraal staat: hoe leven we op een fijne manier met elkaar samen? Op Dutch Design Week 2023 (DDW23) is een aantal projecten die bijdragen aan deze sociale transitie te zien.

Type Actueel
Gepubliceerd op 10 Oktober 2023
Actueel
5x projecten die bijdragen aan de sociale transitie
Onderdeel van
Gabriel Fontana - Fluid Field

Gabriel Fontana – Fluid Field

Social Designer en onderzoeker Gabriel Fontana ziet (team)sport als een metafoor en model voor de samenleving als geheel. Voor hem is sport bij uitstek een normatief en vaak exclusief domein. Er zijn genderspecifieke regels voor gedrag en uiterlijk. Bovendien kunnen niet alle lichamen aan elke sport deelnemen, aldus Fontana. Hij observeerde hoe sociale normen worden gepropageerd, geïnternaliseerd en gereproduceerd in het sportonderwijs en besloot deze praktijk te onderzoeken en deze praktijk opnieuw vorm te geven. Sportvelden bijvoorbeeld. Standaard sportvelden zijn vooral bedoeld voor lichamen van mensen die zich identificeren als man of vrouw, voor volwassenen of kinderen of voor mensen zonder of met lichamelijke beperkingen. Met Fluid Field ontwierp Fontana een spel waarbij het veld groeit en krimpt in talloze vormen. Spelers moeten zich steeds aanpassen aan een situatie die constant in beweging is. 

Te vinden in de expositie van de Embassy of Inclusive Society in het Van Abbemuseum.

Floor Hofman – You Are in My Story

Documentairemaker Floor Hofman co-creëert met verschillende culturele en sociale groepen om verhalen te vertellen. De verhalen zijn klein en persoonlijk en werpen een licht op dat wat alledaags lijkt en daardoor over het hoofd wordt gezien. Tegelijkertijd gaan ze in op grotere sociaal-culturele thema’s. Als onderdeel van een artist-in-residence programma verbleef documentairemaker Floor Hofman een aantal maanden in een hechte gemeenschap voor mensen met een ontwikkelingsachterstand. Hofman gaf de bewoners camera’s, waarmee zij zelf momenten in hun dagelijks leven konden vastleggen. Ook hield ze interviews met bewoners, ouders en verzorgers om verschillende perspectieven te verzamelen. Zo kreeg ze meer inzicht in de betekenis van de vastgelegde momenten van de bewoners. De documentaire ‘You Are in My Story’ brengt in beeld hoe de verwachtingen van Hofman, en die van de verzorgers en ouders, veranderden. Tevens toont het beelden die door de bewoners zelf zijn gefilmd. De opnames nodigen kijkers uit in een wereld waar kwetsbaarheid en veerkracht in elkaar overlopen.

Te zien in de expositie van de Embassy of Inclusive Society in het Van Abbemuseum.

Davy De Lepper - Homohooligan

Davy de Lepper – Homohooligan

De Homohooligan Protest Sjaal is een draagbaar symbool voor kracht en solidariteit met de LHBTQIA+ gemeenschap. Het ontwerp is een gespreksstarter over identiteit en gelijkheid met zinnen zoals ‘queer is a state of mind’, ‘gender is a construct’ en ‘trans rights are human rights’. Davy de Lepper startte het lokale sociaal-design project in samenwerking met Tante Netty in de Eindhovense wijk Woensel-West. Waar melding was gemaakt van homofobie. De Lepper koos voor de voetbalsjaal als alternatief symbool voor de ‘standaard’ regenboog. Als veelzijdige maker is De Lepper gespecialiseerd in branding, visuele communicatie en educatief design. Hij creëert boeiende merkverhalen. Naast de Protest Sjaal maakte De Lepper samen met Tante Netty en leerlingen van de plaatselijke basisschool een film over en met de LHBTQIA+ gemeenschap. De boodschap van het project oversteeg Woensel-West: al snel groeide Homohooligan uit tot een grotere tegenbeweging met een gedeelde boodschap van liefde voor de queer community.

Te vinden in de expositie van de Embassy of Inclusive Society in het Van Abbemuseum. De sjaal is tevens te koop in de museumshop.

Dirk-Jan Visser en Gus Drake – New Horizon Initiative

Hoe zou een landschap eruit zien als niet-menselijk leven zoals planten, dieren en insecten het voor het zeggen hadden? Hoe ziet een bij het landschap? Wat is het perspectief van een boom? Hoe ziet de Grauwe Kiekendief, een bedreigde vogelsoort met een bijzonder band met Nederlandse akkers, de wereld? Hoe kunnen deze perspectieven, de belangen van niet-menselijk leven, helpen om leidinggevenden ervan bewust te maken dat ze verantwoordelijk zijn voor alle levensvormen in hun organisatorische besluitvorming? Dirk-Jan Visser, documentairefotograaf met een bestuurlijke achtergrond, en kunstenaar Gus Drake onderzoeken in het project New Horizon Initiative de relatie tussen mensen en niet-menselijke entiteiten en hun belangen in een landschap. Ze analyseren en visualiseren deze belangen met behulp van kunstmatige intelligentie om te pleiten voor inclusieve besluitvorming. Ze geven beleidsmakers meer inzicht in het belang van niet-menselijk leven in relatie tot de politieke en bestuurlijke agenda. Visser en Drake brengen met de Embassy of Food in kaart hoe de Nederlandse landbouw eruit zou zien door de ogen van verschillende planten en dieren.

Te vinden in de expositie van de Embassy of Food in het Evoluon in Eindhoven.

Jorrit van der Heide – Stadsvisioenen

Stadsvisioenen stelt de behoefte om op een nieuwe manier te kijken naar hoe we vorm en waarde geven aan onze leefomgeving centraal. Het project is een reactie op een maatschappij waarin de meningen van experts en beleidsmakers leidend zijn in de ontwikkeling van de stad. Stadsvisioenen erkent het groeiende belang van de inbreng van inwoners in het vormgeven aan hun eigen leefomgeving. Stadsvisioenen stelt inwoners in staat hun meningen en ideeën over de stad te ontdekken, te delen en te bespreken. Met kunstmatige intelligentie creëert Stadsvisiooenen fictieve toekomstverhalen, waardoor een rijkere, meer inclusieve dialoog over stedelijke ontwikkeling ontstaat. Het project helpt je een levenswijze voor te stellen die zowel de mens als de aarde ten goede komt.

Te vinden in de expositie van de Embassy of Mobility in DONNA.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube