5x projecten die ontwerp inzetten voor een gezondere samenleving

Gezondheid is meer dan alleen de afwezigheid van ziekte: het gaat om een gezonde leefomgeving, voeding die goed doet en ruimte om fysiek en mentaal te groeien. Maar hoe zorgen we dat deze elementen binnen handbereik komen voor iedereen? Deze week tonen we vijf projecten uit ‘Designing Society’ die laten zien hoe ontwerpers, beleidsmakers en lokale gemeenschappen samenwerken om Nederland gezonder te maken. Van toegankelijk gezond eten op elke straathoek, tot jongeren die meedenken over hun eigen gezondheid: elk project biedt een inspirerende blik op een toekomst waarin gezondheid voorop staat en iedereen kan profiteren van een gezondere samenleving.

Type Actueel
Gepubliceerd op 16 Oktober 2024
Onderdeel van Embassies: Food, Health, Maakruimte voor Mooi NL
Actueel
5x projecten die ontwerp inzetten voor een gezondere samenleving
Onderdeel van Embassies: Food, Health, Maakruimte voor Mooi NL
Public Food - credits: De Vormforensen, Public Food

#1 Public Food

Onderdeel van

Embassy of Food

Ontwerpers

De Vormforensen
Public Food

Wat als gezond voedsel net zo vanzelfsprekend en toegankelijk was als kraanwater? In stedelijke gebieden, waar junkfood vaak de makkelijkste keuze is, kan een openbare keuken de voedselomgeving erg verbeteren. Public Food is een pleidooi voor goed voedsel als basisvoorziening en een ontwerpvisie voor toegankelijke, betaalbare en voedzame maaltijden. Deze snackmuur presenteert een alternatief voor de fastfoodcultuur door gezond eten binnen handbereik te brengen op elke hoek van de straat.

‘Public Food’ is gebaseerd op het succesvolle ‘Mensa Mensa’ in Rotterdam Zuid, waar een openbare kantine gezond en betaalbaar eten toegankelijk maakt. Het is een oproep om lokaal gezond voedsel als basisvoorziening te realiseren en de controle over het voedselsysteem terug te geven aan de gemeenschap. Door minder afhankelijk te zijn van grote bedrijven en meer te investeren in lokale oplossingen, kan dit bijdragen aan gezondere wijken en een eerlijker voedselsysteem. Bezoek ‘Designing Society’ en leer hoe je kunt bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem.

Openbare Stilteruimtes - credits: Aline Gerards, Hedwich Hooghiemstra

#2 Openbare Stilteruimtes

Onderdeel van

Embassy of Health

Ontwerpers

Aline Gerards
Hedwich Hooghiemstra

In een tijd waarin 1,3 miljoen Nederlanders burn-outklachten hebben, wordt het steeds duidelijker hoe belangrijk momenten van stilte en reflectie zijn. Toch vinden veel mensen het moeilijk om een moment van stilte in te bouwen zonder een fysieke plek. Via een locatie-specifiek veldonderzoek – van ziekenhuizen tot parken en kantoren – werd er onderzocht: hoe kunnen we de stilte hier terugbrengen? Het doel van dit project is het bevorderen van bezinning in een drukke maatschappij door stilteruimtes te creëren die voor iedereen toegankelijk zijn.

Hoe maken we ruimte voor initiatieven die onze publieke gezondheid bevorderen? In een wereld waarin alles bewezen en meetbaar moet zijn, biedt deze ruimtelijke verkenning een concept dat iedereen mag voelen en ervaren. Ontsnap tijdens de drukte van Dutch Design Week even naar een andere plek, en ervaar de stilte in het openbaar.

Kernteam 1: Duurzame landbouw & natuur - credits: Maakruimte voor MooiNL

#3 Kernteam 1: Duurzame landbouw & natuur

Onderdeel van

Maakruimte voor MooiNL

Ontwerpers

Ziega van den Berk, Lenneke Büller, Janna Bystrykh, Femke Coops, Regina Havinga, Jannemarie de Jonge, Lucas de Man, Marcel de Theije, Peter Veenstra, Barbara Vos, Bregje van Wesenbeeck, David van Zelm van Eldik

Nederland staat voor grote ruimtelijke opgaven, denk aan wonen, water, landbouw, mobiliteit, maar ook aan inclusiviteit en gezondheid. Deze vraagstukken vragen om grote veranderingen. Hoe ziet Nederland er in de toekomst uit en hoe maken we dat toekomstbeeld werkelijkheid? In ‘Designing Society’ maak je kennis met de 3 kernteams die hun ontwerpende kracht inzetten voor maatschappelijke missies.

Een gezonde bodem, schone lucht en zuiver water: kernteam ‘Duurzame landbouw & natuur’ boog zich over gebiedsontwikkeling met een gedeeld toekomstbeeld. De verschuiving naar circulaire, biobased productie van grondstoffen en voedsel voor regionaal (her)gebruik laat een kansrijk perspectief zien. Hoe pak je dat aan met de verschillende stakeholders en perspectieven in één gebied: boeren, bewoners, ondernemers en de overheid? Daar leer je meer over tijdens de presentatie van de expeditie op DDW24.

FEEL GUT - credits: Fides Lapidaire

#4 Feel Gut

Onderdeel van

Embassy of Food

Ontwerpers

Fides Lapidaire

Partners

Yanna Hoek

Hoe kunnen we met één product onze gezondheid en de bodemkwaliteit verbeteren? ‘FEEL GUT’ laat zien hoe je door slim gebruik van je eigen lichaam kunt bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem én zelf gezonder kunt worden. Wist je dat ons lichaam maar 1% gebruikt van de voedingsstoffen in ons eten? De rest poepen en plassen we uit, en spoelen we weg met het rioolwater. Wat als we die verloren voedingsstoffen konden terugbrengen in de voedselkringloop en zelf weer echt onderdeel van het voedselsysteem worden?

‘FEEL GUT’ werkt aan het verbeteren van onze darmgezondheid en de kwaliteit van onze poep. Door het microbioom in onze darmen te voeden, zorgt dit product voor een gezondere spijsvertering en levert het waardevolle nutriënten voor de bodem. Ontdek hoe een nieuwe kijk op je wc-gedrag de kringloop van voedselproductie en -vertering kan sluiten. Proef ‘FEEL GUT’ tijdens je bezoek aan ‘Designing Society’ en ervaar hoe je zelf – van consument tot poepproducent – bijdraagt aan een slimmer voedselsysteem.

Het Veranderkompas - credits: Studio Futurall

#5 Het Veranderkompas

Onderdeel van

Embassy of Food

Ontwerpers

Studio Futurall

Partners

Embassy of Food

Hoe bepaal je de koers voor een toekomstbestendig voedselsysteem? Studio Futurall presenteert ‘Het Veranderkompas’, jouw interactieve gids voor de ‘Schijf van 5 voor 12’ op de Embassy of Food. Dit kompas helpt je de complexe vragen over ons voedsel te begrijpen en biedt nieuwe inzichten voor directe actie.

Met ‘Het Veranderkompas’ ontdek je jouw rol in het verminderen van voedselverspilling en het bevorderen van innovatieve landbouwmethoden. Draai aan de schijven om verschillende standpunten te verkennen en vind aanknooppunten voor reflectie en actie. Herzie vaste keuzes en krijg praktische tips voor verandering. Draai en ontdek hoe jouw bijdrage, groot of klein, kan helpen bij het bouwen aan een eerlijker en veerkrachtiger voedselsysteem. Welke koers kies jij?

Deelnemen aan een tafelgesprek met de Embassy of Food? Zachte waarden verkennen met de Embassy of Health? Bekijk het volledige DDW24 programma rondom 'Designing Society' hier.

Bezoek ‘Designing Society’ tijdens DDW24

‘Designing Society’ brengt de projecten en programma’s van World Design Embassies, What if Lab, PONT en Maakruimte MooiNL samen onder één dak. De tentoonstelling nodigt je uit om nieuwe perspectieven op mogelijke toekomsten te verkennen. Hoe kunnen we samen de kracht van ontwerp ontdekken en de verbinding leggen met de complexe transities waarmee onze wereld vandaag de dag wordt geconfronteerd?

Bezoek ‘Designing Society’ tijdens DDW24 van 19 tot 27 oktober. De tentoonstelling op het Ketelhuisplein is gratis en toegankelijk voor iedereen.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube