5x Speculatief ontwerp

Ontwerpen zonder de huidige beperkingen van technologie, cultuur en politiek. Ontwerpen voor de toekomst. Speculatief ontwerp laat je nadenken over hoe het anders kan. Over onze gezondheidszorg bijvoorbeeld of over wat we eten in de toekomst. In verschillende exposities van World Design Embassies vind je tijdens Dutch Design Week 2022 (DDW22) speculatieve projecten. Hier lees je onze vijf tips!

Type Actueel
Gepubliceerd op 24 Oktober 2022
Actueel
5x Speculatief ontwerp
Onderdeel van
Monuments for future m/otherhood - credits: Max Kneefel

1. Een monument van het moederschap

Het is 2050 en alle baby’s worden volledig gebaard in een kunstmatige baarmoeder. Op hun achttiende verjaardag krijgen deze mensen de kans om in contact te komen met de machine “die het leven schonk”. Wat gebeurt er dan met je? Hoe verhoud je je tot die technologie?

DesignLab (University of Twente) en ontwerper Lisa Mandemaker werken aan het project Monuments of future m/otherhood. Zij kijken wat er technologisch gezien mogelijk is en wat het effect is op de maatschappij.

Kom tijdens DDW22 zelf in contact met de kunstmatige baarmoeder. Via een interactieve boog die dient als monument voor het moederschap. Deze interactieve installatie is te vinden in de expositie van de Embassy of Health in het Klokgebouw.

2. Kijk eens in de verouderingsspiegel

Stel je eens voor dat er op je vijftigste een Health Overshoot Day (HOD) voor je wordt berekend. Rekening houdend met je levensstijl, postcode, DNA en geslacht. Jouw Health Overshoot Day is de dag waarop jouw gezondheids- en vitaliteitsvraag groter is dan wat de samenleving en het zorgstelsel aankunnen. Wie is er dan verantwoordelijk voor jouw gezondheid?

Máxima MC en woningcorporatie Trudo onderzoeken in hun gezamenlijke verkenning ‘Expeditie VitaalGezond’ welke rol een ziekenhuis en een sociale woningcorporatie kunnen spelen in de gezondheid en vitaliteit van wijkbewoners. Voor DDW22 ontwierpen zij samen met Studio Marleen van Bergeijk en Studio Sociaal Centraal een verouderingsspiegel. Terwijl je gezicht op het scherm ouder en ouder wordt, word je aan het denken gezet over je toekomst en je oude dag.

Dit project vind je in de expositie van de Embassy of Health in het Klokgebouw.

3. “Even snel een florerende darmflora halen”

Heb je ook weleens last van stress of lusteloosheid? Brandend maagzuur of een opgeblazen gevoel? Met de microbiota-to-go is dit verleden tijd. Een simpele scan van je wijsvinger brengt jouw actuele darmflora -microbioom- in kaart. Vervolgens maakt de microbiota-to-go voor jou een gepersonaliseerde nevel waardoor je je direct beter voelt.

Ontwerper Merle Bergers ontwikkelde dit speculatieve spel over de hedendaagse fastfoodcultuur. Als ontwerper werkt Bergers veel met geur. Geur kan tal van associaties en emoties oproepen en kan ons prikkelen. Microbiota-to-go belicht de mogelijkheden om onze gezondheid te veranderen door de miljoenen micro-organismen, die in de darmen leven, te helpen.

Laat je microbioom scannen en haal jouw gepersonaliseerde nevel-to-go in de expositie van de Embassy of Food in het Klokgebouw.

4. Mens en Artificial lntelligence zijn samen supermarktmanager 

Maak kennis met: AI-bert’s Fresh Place. Een supermarkt waar je samen met AI-bert besluit welke producten je nodig hebt. Alles onder het motto: “Gepersonaliseerde oplossingen voor het leven op een aangetaste planeet.” 

Ons huidige voedselsysteem leidt tot klimaatcrises, het verlies van biodiversiteit en een steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk. De AI van AI-bert’s Fresh Place helpt je andere en vooral betere keuzes te maken. Gezamenlijke keuzes voor een betere wereld.

De AI-bert’s Fresh Place is het resultaat van de dialoog tussen Ontwerpstudio Nonhuman Nonsense en Artificial Intelligence (GPT-3). Je vindt de supermarkt in de expositie van de Embassy of Food in het Klokgebouw.

5. Groenten in een jasje van vis

Eten maken uit cellen, zonder dieren te slachten -cellulaire landbouw- heeft de laatste decennia een enorme boost gekregen. Na kweekvlees en kweekvis, volgden celgekweekte groente, fruit en koffie. Deze productiemethode is niet alleen duurzaam en diervriendelijk, het betekent ook een eindeloze vrijheid in het ontwerp van etenswaren.

In de supermarkt als living lab van de Embassy of Food, vind je het project van Industrial Design-student Susanna Ceccarelli. Zij laat je nadenken over hoe jij jouw favoriete kweekvlees, -vis, -groente, of -fruit eet. Zoals een groentekern in een jasje van vis, met een kruiden- of specerijenmix naar keuze.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube