6x Een duurzame woning
Hoe zien onze woningen er in de toekomst uit? Waar zijn ze van gemaakt? Hoe gaan we om met de extreme regen of droogte? Hoe zorgen we voor een zo klein mogelijke CO2-footprint? Ook dit jaar vind je verschillende initiatieven voor duurzame woningen terug bij de verschillende exposities van World Design Embassies op Dutch Design Week 2022. Lees hier onze zes tips!
1. De gevel van je huis als wateropslag en verkoeling
Hoe mooi zou het zijn als je huis het teveel aan regen op kan vangen en dat dit bij hitte kan zorgen voor verkoeling? Studio Tjeerd Veenhoven ontwierp een 3D-geprinte baksteen voor gevelpanelen. De holle steen vangt het water op en bij verdamping van dat water werkt de steen als koeling.
Tjeerd van Veenhoven ontwikkelde de steen als onderdeel van het What if Lab project Totaal lokaal. Het lab daagt ontwerpers uit toepassingen te ontwerpen voor een zelfvoorzienende stad.
Dit project van Tjeerd Veenhoven is te zien en te voelen bij What if Lab, Klokgebouw in Hal 2.
2. Met afval je woning mooi maken
Van afgedankt bouwmateriaal iets moois én bruikbaars maken? Architect Peter van Assche (Bureau SLA) en ontwerpers Reinder Bakker en Hester van Dijk (Overtreders W) ontwikkelden geveltegels van oude kunststof kozijnen, regenpijpen en regengoten.
Om te bewijzen dat gerecycled plastic verkoopt, ontwierpen en bouwden de architect en ontwerpers een eigen fabriek: de Pretty Plastic Plant. In 2017 produceerde Pretty Plastic negenduizend tegels voor The Peoples Pavilion die tijdens Dutch Design Week te bezoeken was. Sinds 2019 zijn de tegels gecertificeerd. Daarmee zijn de tegels toe te passen op elk gebouw.
Tijdens DDW22 zijn de PrettyPlastic tiles te zien in de tentoonstelling van de Embassy of Rethinking Plastic bij Yksi Expo.
3. Wonen in een huis van gerecycled plastic
Plastic is er in overvloed. SaveCabin (een samenwerking tussen SuperCabin en Save Plastics) ziet het als een waardevolle grondstof met eindeloze oplossingen. De laatste restjes plastic afval die vaak eindigen in de oven, worden nu gebruikt om er een tiny house van te bouwen. Een tiny house met haken op het dak en voorzien van alle luxe en comfort.
De luxe en comfort zelf ervaren? De SaveCabin is te zien in de expositie van de Embassy of Rethinking Plastics bij Yksi Expo.
4. Bouwen aan biodiversiteit
Een kruk en gevelbedekking waar ook insecten zich in kunnen nestelen. Twee objecten uit de koker van Omlab. Omlab ontwikkelde uit van riool- en drinkwaterzuivering, milieuvriendelijk, cementvrij materiaal. Super licht en met de sterkte van gipsbeton. Dat materiaal is te 3D-printen. Zo laat Omlab laat zien dat 3D printen circulair kan.
Samen met ontwerper Lilian van Daal ontwierp Omlab een kruk van Stroncq. Het prototype van een biobased taludtegel vormt daarbij het zitvlak van een kruk. Je kunt de kruk ook buiten zetten, zodat allerlei insecten zich erin nestelen. Daarnaast ontwikkelde Omlab Modular by nature: biologisch afbreekbare gevelbedekking voor insecten, vogels en andere stadsbewoners.
Stroncq en Modular by Nature zijn onderdeel van de Embassy of Rethinking Plastic bij Yksi Expo.
Wellicht herken je Omlab nog van vorig jaar. Omlab’s Restroom Number Two was te zien tijdens The Exploded View Beyond Building van Embassy of Circular & Biobased Building.
5. Een duurzame bouwstenen bibliotheek
De CO2-footprint van het materiaalgebruik in de bouw is enorm. Aannemer Hurks en onderhouds- en renovatiebedrijf Casper de Haan ontwikkelden het Da Vinci Green woningconcept. Daarmee gaan de twee bedrijven voor vijftig procent CO2-reductie vergeleken met de huidige standaard woning.
Met Da Vinci Green stel je een woning samen uit de bouwstenenbibliotheek, waarin je de keuze hebt uit biobased, gerecyclede en herbruikbare materialen. De bibliotheek brengt daarbij in beeld wat de kosten zijn en wat op termijn de impact op het milieu is.
Meer weten over deze duurzame bouwstenenbibliotheek? Je vindt Da Vinci Green in de expositie “Ode aan de durvers” van de Embassy of Circular & Biobased Building op het Trudotorenplein op Strijp-S.
6. Stro als volwaardig bouwmateriaal
Een houtskeletbouw gemaakt van hoofdzakelijke stro? Strotec laat met de gevelpanelen van EcoCocon zien dat het kan. Deze panelen bestaan voor 10 procent uit hout – uit hernieuwbare FSC bossen – en voor 89 procent uit stro – een restproduct van de landbouw. Daarmee is het product bijna volledig cradle-to-cradle. Een biobased product dat CO2 opslaat en door de hoge isolatie prettig is voor het klimaat in de woning.
De stropanelen van Strotec zijn te zien in de expositie ‘Ode aan de durvers’ van de Embassy of Circular & Biobased Building op het Trudotorenplein op Strijp-S.