Embassy conferentie: Het samenbrengen van waterexperts, ontwerpers en de bouwwereld
“Mensen en organisaties zouden op dezelfde manier moeten meanderen als een rivier”, zegt een van de sprekers op de conferentie van de Embassy of Water tijdens Dutch Design Week 2024. Met zachtheid en flexibiliteit kan je ook verandering teweegbrengen. Maar hoe doe je dat? Tijdens de conferentie kwamen zo’n vijftig waterprofessionals, ontwerpers en mensen uit de bouwsector bijeen om te bespreken op welke manier ze water kunnen helpen herstellen in hun eigen praktijk. En hoe ze hun eigen collega’s mee kunnen nemen in deze nieuwe blik op water.
Liefde voor water
Op dit moment gebruiken we water als product: we vervuilen het en we gooien het weg. Maar dat kan en moet anders, aldus Anouk van der Poll, creatief leider van de Embassy of Water. Tijdens de waterconferentie wil zij de liefde voor water weer aanwakkeren met inspirerende filmfragmenten en sprekers. Deze bijeenkomst laat zien wat design kan doen om te leren anders naar water te kijken: als een levende bondgenoot.
Urgentie om watercyclus te herstellen
Liefde voor water loopt als een rode (of blauwe) draad door deze ochtend. Het is tegelijkertijd een opdracht voor de aanwezigen: wakker die liefde voor water aan bij collega’s in bouwbedrijven, waterschappen, overheden en andere organisaties. De filmfragmenten die Van der Poll vertoont tijdens de conferentie, tonen niet alleen de liefde voor water, maar ook de urgentie om de watercyclus te herstellen. Elke druppel water moet weer in de grond en we moeten het respect en de dankbaarheid voor water herstellen. Regeneratie op meerdere niveaus.
Rol van water in klimaatverandering
De eerste film ‘Water is Love’ gaat over de rol van water in klimaatverandering. Wateractivist Ati Quigua van de Arhuaco tribe in Colombia legt uit dat water de basis is voor hun ruimtelijke ordening. Filosoof Charles Eisenstein zegt in de film dat een deel van het probleem van de klimaatcrisis is dat we natuur als ding zien. “Anders met water omgaan, vraagt om een andere manier van kijken naar onze omgeving”, zegt Van der Poll. “Het is belangrijk dat we water beter begrijpen, dat we water weer zien. Water mag vooraan staan in alles.”
Samenwerken met water
“Hoe werken jullie samen met water?” vraagt moderator Jetske Thielen aan de zaal. Ontwerper Ermi van Oers maakt met project POND drijvende lampen die de waterkwaliteit aanduiden. “Ik werk hiermee samen met het water, ik haal energie uit de bacteriën in het water. Als ik goed zorg voor het water, dan gaan de bacteriën meer energie geven.” Mirjam Bemelmans heeft een voedselbos in het overstromingsgebied van de Dommel. Zij vraagt zich af: “Wat plant je daar, hoe pas je je aan?”
Hoe word je verliefd op water?
Lydia Fraaije, Stem van Water en biomimicry architect geeft tips om weer verliefd te worden op water. Fraaije roept de aanwezigen op om hun relatie met water op de eerste plaats te zetten.
May the vortex be with you
Het volgende filmfragment gaat over de ideeën over natuurlijke waterbouw van Victor Schauberger. Hij zegt dat een vortex, een draaikolk, het water revitaliseert. Na de film is er tijd om na te praten met andere aanwezigen. Iemand van Waterschap Hollandse Delta spreekt met ontwerper Ermi van Oers en zegt: “De meeste gesprekken bij het waterschap zijn technisch, maar dit project kan waterkwaliteit heel inzichtelijk maken voor collega’s.”
“Alles wat wij bedenken mag niet”
Peter Scheer van Nijhuis Saur Industries ontwerpt technologie om water en meststoffen uit menselijk afvalwater te hergebruiken. Hij laat zien hoe je deze techniek in woningen kan toepassen. “De boodschap achter al deze plaatjes is: ‘just do it!’ Alles wat wij bedenken, dat mag niet. Maar we gaan het toch doen. Wat willen we: dat is belangrijk. Wat kan, dat komt later.” Andere aanwezigen ervaren ook barrières op de weg naar een watervriendelijke samenleving. “Wat is er nodig om het toch uit te voeren?” Leon Dielen van bouwbedrijf Heijmans zegt: “Stap buiten je kader. In veel overleggen zeggen mensen al snel: daar ga ik niet over.”
Design thinking voor vernieuwing
Arnoud Bladergroen is design strateeg en cultuurvernieuwer. Hij helpt bedrijven om te vernieuwen. Het aanpassen van de bedrijfscultuur is daarbij heel belangrijk. Maar hoe doe je dat? “Met design thinking creëer je kansen.” Uit de reacties uit de zaal blijkt dat het lastig is om vernieuwing te brengen in de water- en bouwsector. “Je hebt mensen met lef nodig.” Een ander vult aan: “Medewerkers blijven vaak in hun eigen beleidsdomein zitten. Die mensen bij elkaar zetten en elkaars standpunten horen: dat is nuttig.” Ook zegt iemand: “Probeer frustratie om te toveren tot verwondering, blijf altijd de frictie opzoeken.”
“We willen dat de natuur hier thuiskomt”
De conferentie sluit af met een filmfragment over de regeneratieve boerderij aan de Dommel van Lianne van Genugten. De ontwerper en agrariër vertelt daarna over de zoektocht naar een stabiele onderneming en het herstel van de natuur op de boerderij.
“We noemden onze boerderij Vaderland: het is het land van mijn vader. En het betekent ook thuiskomen. We willen dat de natuur hier thuiskomt. We moeten de balans vinden tussen wat mensen willen en wat de natuur nodig heeft. In elke hoek van de Dommel vind je leven. Dat leven houdt ons in balans.”