De Embassy of Inclusive Society in het Van Abbemuseum
Voor de eerste keer wordt de expositie van de Embassy of Inclusive Society gehost door het Van Abbemuseum tijdens Dutch Design Week 2022. Het voegt een speciaal onderdeel toe aan de bestaande expo Dwarsverbanden.
De Embassy of Inclusive Society wil het praten over inclusiviteit omzetten in de praktijk. Zo worden de ruimtelijke overwegingen van de tentoonstelling in het museum even belangrijk als de inhoud die tijdens DDW wordt gedeeld. De Embassy wil het publiek betere ruimtelijke condities bieden om hen aan het denken te zetten en noties rond inclusiviteit te (ont)leren, waarbij we tegelijkertijd erkennen dat het altijd beter kan.
Wederzijdse ambitie van een langdurige samenwerking
Van een samenwerking die voortkwam uit gedeelde ideeën rond inclusiviteit, groeide het uit tot een uitgebreide ervaring van ontvangen en te gast zijn. De Embassy en het Van Abbemuseum verbinden vele partijen die misschien parallel werken maar vergelijkbare doelen en visies delen. Zo ontstaat langzaam een netwerk van relaties en wederzijdse betrekkingen. De tentoonstelling en het programma van dit jaar worden gezien als een experiment, met de wederzijdse ambitie om verder te gaan dan een eenmalige prestatie en samen te werken aan een langdurige verbondenheid.
Voortbouwen op bestaande kennis en resultaten
Bij het ontwerpen van de tentoonstelling in het Van Abbemuseum zijn ontwerpbeslissingen genomen op basis van de richtlijnen van Museum Open U. Het Embassy-team kon ook voortbouwen op de kennis die is ontwikkeld rond de collectie Dwarsverbanden.
De tentoonstellingsontwerpers Setareh Noorani en Jelmer Teunissen werkten met de uitdaging dat het gebouw van het Van Abbemuseum een labyrintisch karakter heeft, met vele lagen en onderling verbonden ruimtes. Ze maakten er een ontwerpkans van. In synergie met het grafisch ontwerp van studio De Anderen worden de muren, vloeren, pilaren en trappen speelse navigatieoppervlakken die de bezoeker meenemen langs de ruimte, het programma en de ideeën die de Embassy de afgelopen maanden in co-creatie met een diverse groep mensen heeft ontwikkeld. Het benaderen van inclusiviteit in de praktijk omvat bewuste keuzes van materialen en productieprocessen. Daarom koos het ontwerpteam ervoor te werken met afgedankte of geleende materialen als ontwerpprincipe en greep zo min mogelijk in.