Dit zijn de Labs van de Embassy of Mobility
What if Lab en World Design Embassies slaan de handen ineen in de vorm van een aantal Embassy Labs. In deze labs ontwikkelen ontwerpers concepten die de visies van de Embassies in de praktijk testen. De Embassy Labs vormen een belangrijk onderdeel van het Embassy programma en worden ook gepresenteerd op Dutch Design Week 2021 (DDW) in oktober. Op deze pagina vind je een overzicht van alle lopende Embassy Labs van de Embassy of Mobility.
Embassy Lab: De 15-minuten stad
Mobiliteit is een noodzaak, geen doel. Het concept van de 15-minuten stad wordt in grote steden zoals Parijs en Sydney al in de praktijk gebracht om de leefbaarheid van de stad te verbeteren. De 15-minuten stad is zo is ingericht, dat alle noodzakelijke faciliteiten binnen 15 minuten te voet of per fiets bereikbaar zijn. Denk hierbij aan supermarkten, sportfaciliteiten, gezondheidszorg, onderwijs, recreatie, werklocaties etc.. Maar wat betekent dit precies voor de inrichting van de openbare ruimte? En wat vinden inwoners belangrijk qua faciliteiten en inrichting van hun stad? Samen met een ontwerpstudio gaan we aan de slag met het ontwikkelen van een visie om te onderzoeken hoe in Eindhoven het concept van de 15-minuten stad kan worden gerealiseerd met nabijheid als uitgangspunt. Via visualisaties worden de ideeën voorgelegd aan bewoners (en bezoekers van DDW) om feedback en inzichten te verzamelen die straks in de praktijk kunnen worden toegepast. Met de uitkomsten van de inventarisatie en experimenten ontwikkelen we het nieuwe perspectief verder. Hoe gaan we de 15 minuten stad effectief op grote schaal inrichten binnen de huidige infrastructuur? Bygg Architecture & Design ging de uitdaging aan. Benieuwd naar het concept? Lees het rapport van Bygg.
Embassy Lab: Groen voor blik
In het tweede Embassy Lab vanuit de Embassy of Mobility ging Studio 1:1 aan de slag met een inventarisatie van de mogelijkheden rondom mobiliteit in een specifieke wijk in Eindhoven. Daar onderzoeken ze hoe mobiliteit kan bijdragen aan meer welzijn, verbinding en daarnaast juist een positieve bijdrage kan leveren aan het milieu in plaats van andersom. Wat als leefbaarheid centraal staat bij het ontwerpen van mobiliteit? Als het juist positief zou bijdragen aan het milieu? Of als doel zou hebben om vervoersbewegingen te voorkomen? Tijd om de ontwerpfout van de vorige eeuw, waarin de auto in stadsplanning centraal stond, te herstellen: mobiliteit vanuit de mens, in plaats van vanuit de auto. Benieuwd naar het concept? Lees het rapport van Studio 1:1. Lees de factsheet voor de samenvatting.
Embassy Lab: Uithuiswerkplekken
Hybride werken (deels thuis en deels op kantoor) is voor veel mensen versneld het nieuwe normaal geworden door Corona. Voor lang niet iedereen is het huis echter een geschikte werkplek. Dit kan komen door te weinig ruimte voor een goed ingerichte werkplek of een steeds vagere scheiding tussen werk en privé. Dit en versoepelende maatregelen rondom Corona heeft weer geleid tot meer drukte op de weg. Ontwerpstudio Van Eijk en Van der Lubbe (VEVDL) houdt zich bezig met de ontwerpvraag: Hoe faciliteren we goede werkplekken dichtbij huis waardoor forensen minder vervoersbewegingen hoeven te maken?
Bekijk hier de video die VEVDL heeft gemaakt!
De drie labs zijn inmiddels afgerond. De ontwerpstudio’s zijn momenteel in gesprek voor de doorontwikkeling van de concepten.
De Embassy Labs zijn gebaseerd op de ontwikkelde en geteste methodieken van What if Lab, een programma van Dutch Design Foundation. Ze vormen de schakel tussen inspirerende vergezichten en concreet toepasbare oplossingen.