Dit zijn de Labs van de Embassy of Safety
Een belangrijk onderdeel van de Embassy of Safety zijn de Embassy Labs. In deze labs ontwikkelen ontwerpers concepten die de visies van de Embassies in de praktijk testen. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de lopende Labs van de Embassy of Safety.
Embassy Lab: Jonge Aanwas
‘De jeugd is de toekomst’ is een uitspraak die je vaak voorbij hoort komen. In de praktijk ligt die toekomst voor veel van hen echter in de serieuze criminaliteit. Met name in de drugshandel. In ‘Embassy Lab: Jonge aanwas’, in samenwerking met Vereniging van Nederlandse Gemeenten, richten we ons op het ontwikkelen van repressieve en preventieve interventies om jongeren te beschermen voor deelname aan de serieuze criminaliteit. Dit gaan we doen in verschillende gemeentes met in iedere gemeente een andere aanpak. In gemeente Amsterdam gaat ontwerpstudio Greenberry zich bezighouden met het ontwerpen van een nieuwe methodiek voor een nieuwe pilot van de afdeling Jeugd & Veiligheid (J&V), die verantwoordelijk is voor de aanpak van problematische jeugdgroepen binnen het stadsdeel Amsterdam Zuidoost. In die pilot wil J&V, in een brede samenwerking met politie en jongerenwerk werken aan een het versterken van inzicht en toezicht rondom het gedrag van (risico)jongeren op social media. Met als doel de online wereld van jongeren in te kunnen zetten als informatiebron voor het tijdig en op maat inzetten van interventies.
Embassy Lab: Cashback
In Nederland is de aanpak van ondermijnende criminaliteit een actueel thema dat hoog op de politieke agenda staat. Kranten staan vol van nieuws over gevonden hennepkwekerijen, incidenten in drugslabs en witwasconstructies. Er is veel crimineel geld in omloop, de mogelijkheid om dit criminele geld ‘af te pakken’ wordt steeds vaker met succes toegepast. In enkele gevallen wordt het afgepakte geld terug geïnvesteerd in de samenleving. Een structurele manier waarbij afpakken, teruggeven aan de samenleving en de versterking van de aanpak worden gecombineerd, is er nog niet. Provincie Noord-Brabant en Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland zijn daarom op zoek naar een effectieve aanpak die gericht is op de publieke waarde dat misdaad niet loont. Welk proces doorloop je om een succesvolle aanpak op te zetten? Wat zijn de bouwstenen? Hoe behaal je maximale impact wanneer crimineel geld wordt teruggegeven aan de maatschappij? Studio Sociaal Centraal gaat dit vraagstuk aan! Zij zullen bezig gaan met het ontwerpen van een proces en bijbehorende tool(box) om afgepakt crimineel geld terug te investeren in de samenleving. Daarmee brengen ze in kaart wat er wel en niet moet gebeuren om inwoners te laten beseffen dat misdaad niet loont.
De Embassy Labs zijn gebaseerd op de ontwikkelde en geteste methodieken van What if Lab, een programma van Dutch Design Foundation. Ze vormen de schakel tussen inspirerende vergezichten en concreet toepasbare oplossingen.