Ga mee met de (kweekvlees) tijd met Evolving in Vitro met Yuval Yancovitch

Met een wereldbevolking van 7,9 miljard mensen die nog steeds groeit, voorspelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties dat in 2050 de voedselvoorziening met 70% gegroeid moet zijn om de wereldbevolking te kunnen voeden. In een wereld van klimaatcrises lijkt het onmogelijk om aan deze vraag te voldoen en tegelijkertijd vast te houden aan duurzaamheidsnormen; alleen al de vleesindustrie is verantwoordelijk voor 14,5% van de uitstoot wereldwijd van broeikasgassen. Een milieu- en diervriendelijk alternatief voor dit raadsel heeft zich gepresenteerd in de vorm van in het laboratorium gekweekt vlees – maar hoe gaan we dit accepteren? Yuval Yancovitch, een recent afgestudeerd industrieel ontwerper aan het Holon Institute of Technology, Israël, probeerde precies dit punt te beantwoorden.

Type Actueel
Gepubliceerd op 8 Oktober 2021
Onderdeel van Embassy of Food
Actueel
Ga mee met de (kweekvlees) tijd met Evolving in Vitro met Yuval Yancovitch
Onderdeel van Embassy of Food

Momenteel werkzaam in de voedingstechnologie-industrie, wekte kweekvlees haar interesse. Evolving In Vitro is een project waarin de consumptie van kweekvlees centraal staat. Yuval verbreedt de reikwijdte van kweekvlees van de focus op het eindproduct en naar meer het proces van het maken en consumeren van vlees, van laboratorium tot bord. “Kweekvlees wordt gemaakt door stamcellen uit de landbouw te gebruiken en ze in de juiste omgeving te in de vorm van een structuur  die ze ondersteunt kweken en dan worden ze vanzelf spierweefsel en ontwikkelen zich tot het traditionele vlees dat we allemaal kennen. Maar in tegenstelling tot de traditionele veehouderij, veroorzaakt dit proces niet de schade zoals in de huidige vleesproductie. Mijn project toont deze technologie eigenlijk met vier verschillende vleesproducten, die elk een andere eetervaring bieden met verschillende scenario’s.” Voor dit project concentreert ze zich specifiek op het maken van garnalen, beenmerg, ribbetjes en vis.

Haar project begon met het maken van 3D-geprinte structuren met als doel om een ​​product voor wetenschappers te produceren dat het gemakkelijker maakt om kweekvlees in de samenleving te implementeren. “Ik denk dat het een meer functioneel doel heeft, omdat de structuur nodig is bij het produceren van kweekvlees. Het is een interessant onderdeel in de productie van kweekvlees en ik denk dat veel bedrijven nu proberen alternatieven voor deze structuur te verkennen, of de mogelijkheid om het van andere materialen te maken.” Ze ontwikkelde richtlijnen in overleg met wetenschappers in Tel Aviv, een stad die pionier is op het gebied van voedseltechnologie. “Ik probeerde de productie van de structuren te begrijpen. Een van de belangrijkste varianten die ik nodig had, was de brede structuur met hele kleine gaatjes erin, zo klein dat je ze eigenlijk niet kunt zien. Dus bij 3D-printen kunnen we de gaatjes zo maken dat het vlees in de cellen kan groeien, zodat het een weefsel wordt. De structuur bepaalt in feite het resultaat van de 3D-vorm. Het vlees zal erin groeien en de structuur wordt onderdeel van de eetbeleving.”

Ondanks dat het speculatief is, ligt de kracht van Yuval’s project in het feit dat het zich richt op de overgang van vlees van de boerderij naar vlees uit het laboratorium. In plaats van een futuristisch product te presenteren, richt ze zich op het maken van vleesproducten die vertrouwd zijn, waardoor de overgang naar een duurzame toekomst minder vreemd is. “Ik was gefascineerd door de mogelijkheden, om te speculeren over toekomstige voedselsystemen. Als ontwerper kunnen we innovatieve voedingsproducten ontwikkelen die niet alleen gezond zijn, maar ook een positieve beleving creëren voor de consument.” Vanuit een sociologisch perspectief gelooft ze bovendien dat het voor mensen een stuk aantrekkelijker zal zijn om over te stappen op kweekvlees en daarmee de milieu- en ethische schade uit het huidige productieproces van vlees weg te nemen.

“De grootste uitdaging voor ons vandaag de dag is om tegen 2050 tienmiljard mensen te voeden. Het is onmogelijk om dat te doen met de huidige traditionele vleesproductie. Ik denk dat het potentiële voordeel van kweekvlees niet alleen dierenwelzijn is, maar ook om een van de meest vervuilde industrieën af te remmen die we als mensen hebben ontwikkeld. Het is belangrijk om deze technologie te versnellen en over te stappen naar een milieuvriendelijke en duurzame vleesproductie.”
— Yuval Yancovitch

Lees het hele artikel, geschreven door Ruben Baart van Next Nature Network hier. En kom naar de Supermarkt van de Toekomst bij de Embassy of Food tijdens Dutch Design Week 2021, waar het project van Yuval te zien zal zijn.

Dit interview is tot stand gekomen in het kader van de Embassy of Food 2021, onderdeel van World Design Embassies. Curatoren Annelies Hermsen en Chloé Rutzerveld deden onderzoek naar zeven projecten binnen zeven thema’ en interviewden hiervoor ontwerpers over: technologie, voedselverspilling, gezondheid, educatie, eiwittransitie, non-food en verpakkingen. Samen met Ruben Baart van Next Nature Network zijn de interviews uitgewerkt tot artikelen en gepubliceerd.

De Embassy of Food wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Albert Heijn en Dutch Design Foundation.  

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube