EIT Food over het toekomstbestendig maken van ons voedselsysteem

Dutch Design Week komt er bijna aan en in tijden als deze is samenwerking belangrijker dan ooit. De Embassies komen dit jaar samen op DDW om te onderzoeken hoe we de kracht van ontwerp kunnen gebruiken om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Zoals, hoe kunnen we 7 miljard mensen op aarde op een duurzame manier voeden? Via open coalities werken de Embassies samen met partners en ontwerpers aan de toekomst. Een van deze organisaties is EIT Food. We spraken met Marieke van Schoonhoven van EIT Food om te bespreken waarom het cruciaal is dat verschillende organisaties zich aansluiten bij initiatieven zoals de Embassy of Food.

Type Actueel
Gepubliceerd op 14 Oktober 2022
Onderdeel van Embassy of Food
Actueel
EIT Food over het toekomstbestendig maken van ons voedselsysteem
Onderdeel van Embassy of Food

EIT Food

EIT Food is ’s werelds grootste en meest dynamische food innovation community. Ze werken aan een toekomstgericht voedselsysteem dat gezond en duurzaam voedsel produceert voor iedereen. Of het nu gaat om het ontsluiten van innovatiekansen binnen bedrijven en universiteiten of het creëren en opschalen van agrifood startups om nieuwe technologieën en producten op de markt te brengen. Ondersteund door het Europees Instituut voor Innovatie en Technologie (EIT), een orgaan van de Europese Unie, investeren zij in projecten, organisaties en personen die de doelstellingen voor een gezond en duurzaam voedselsysteem delen. Een natuurlijke match dus met de Embassy of Food.

Inclusieve systeeminnovatie

Hoe ziet ons toekomstige voedsel eruit? De Embassy of Food werkte met EIT Food samen aan het ontwikkelproces van de tentoonstelling Supermarkt 2050 door zowel actieve feedback te geven als mee te denken over de inhoud van de tentoonstelling. ‘EIT Food verbindt -net als de Embassy- stakeholders in het hele voedselsysteem om verandering te stimuleren. We richten ons op inclusieve systeeminnovatie en we zijn van mening dat voedselontwerpers belangrijk zijn voor een positieve impact. Het vermogen van een food designer om het perspectief van een buitenstaander op de status van onze huidige voedselsystemen in te brengen is zeer waardevol. Net als hun vermogen om het systeem met nieuwsgierigheid en kritische vragen te bestoken en buiten de kaders na te denken over mogelijke oplossingen voor de toekomst.’

Presenteren van een alternatieve toekomst

Onze voedselsystemen toekomstbestendig maken is geen gemakkelijke taak. Van Schoonhoven: ‘Een tentoonstelling als de Supermarkt 2050 biedt bezoekers ruimte om na te denken, te dromen en je voor te stellen hoe de wereld zou kunnen veranderen. Door een alternatieve toekomst te presenteren, in samenwerking met bedrijven, organisaties en overheden, ieder met hun invloed op het voedselsysteem, kunnen sommige van deze ideeën in de praktijk worden gebracht.’ De concepten die de ontwerpers bedenken zijn prikkelend en boeiend. Op een creatieve, aantrekkelijke manier raakt de Supermarkt 2050 aan prangende thema’s als persoonlijke data, de rol van AI en voedselinnovaties als kweekvlees.

EIT Food presenteert documentaireserie What we Eat

EIT Food presenteert tijdens DDW22 de eerste aflevering van hun FoodUnfolded® documentaireserie What We Eat, gevolgd door een dialoog tussen gerenommeerde BBC voedseljournalist en auteur Dan Saladino, journalist en documentairemaker Silvia Lazzaris en het publiek. Je vindt de uitnodiging hier.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube