Embassy of Health op DDW
Onze gezondheid is niet alleen afhankelijk van de medische zorg die we krijgen, maar ook van de samenleving als geheel en de manier waarop we met elkaar omgaan. Goede voeding, schone lucht en fijne sociale contacten zijn bijvoorbeeld essentieel. Iedereen kan een verschil maken voor zijn of haar eigen gezondheid én die van anderen. Dat zie je terug in de expositie van de Embassy of Health op Dutch Design Week.
‘Chronic Health’, de expositie van de Embassy of Health, vind je in het Klokgebouw op Strijp-S. Hier krijg je een inkijkje in het verhaal van elf ‘gewone’ mensen die zich inzetten voor de gezondheid van de samenleving. Ieder met zijn of haar eigen beroep, achtergrond en motivatie. “We laten geen eindplaatje zien van hoe een gezonde samenleving eruit zou moeten zien. Alles is met elkaar verweven, dus je weet helemaal niet wat het eindplaatje is”, stelt Jetske van Oosten, curator van de Embassy of Health. “We willen laten zien dat iedereen het in zijn macht heeft om het verschil te maken.”
Ontdek op DDW bijvoorbeeld de Community Health Hub, een samenwerking van woningcorporatie TRUDO en het Máxima MC. De Community Health Hub neemt je mee naar het jaar 2034, wanneer de vergrijzing op het hoogtepunt is en gezondheidszorg niet meer vanzelfsprekend is. Je kunt zelf actief deelnemen via VitaalGezond chip, een slim scherm dat je alle mogelijkheden laat zien. Van een slimme koelkast die meet wat je eet, tot een persoonlijk doel om lekker actief te blijven.
De mogelijkheden van technologie
In de gezonde samenleving zijn veel mogelijkheden voor technologie. Maar hoe past dat in het geheel? En hoe reageren mensen hierop? Tijdens de expositie kun je acht filmpjes bekijken over Artificiële Intelligentie (AI). De filmpjes zijn gemaakt door Frank Kolkman in samenwerking met Philips Experience Design en studenten van ArtEZ Arnhem en DesignLab UT. In de video’s zie je een verkenning; hoe verhouden wij mensen ons tot AI en hoe verhoudt AI zich tot ons? “Een kijkje in een alledaagse toekomst, spannend en soms met onvoorziene gevolgen”, zegt Paulien Melis, programmamanager bij de Embassy of Health.
Ook op het Ketelhuisplein is iets interessants te beleven, de ExperiVan. Dit is een mobiel laboratorium van de Universiteit Twente om onderzoek uit te voeren op locatie. Veel onderzoek vindt namelijk plaats binnen de muren van universiteiten of via online vragenlijsten. De ExperiVan brengt onderzoek naar je toe en laat je op een interactieve manier zien wat er allemaal mogelijk is.
In gesprek
Bij de Embassy of Health kun je van alles uitproberen en beleven. Daarnaast is er ruimte om in gesprek te gaan met ‘makers’ van een gezonde samenleving. Voor mensen die zich (op professioneel gebied) willen verdiepen of betrokken zijn bij het realiseren van de gezonde samenleving, organiseert de Embassy of Health een conferentie op 22 oktober. Gasten uit design, zorg, wetenschap en publieke sector gaan in gesprek over samenwerking, en nieuwe perspectieven die nodig zijn om gezond te kunnen leven.
Tijdens het event gaan experts met elkaar in gesprek, ieder vanuit hun eigen invalshoek, over de rol die technologie speelt in een gezonde samenleving en verkennen we hoe ontwerpers in de toekomst gaan ontwerpen met technologie als stakeholder. Daarnaast wordt gekeken naar de invloed die onze leefomgeving heeft op onze gezondheid. Curator Jetske van Oosten kijkt met Stannie Driessen (Raad voor Volksgezondheid & Samenleving) terug op de tentoonstelling en het thema van de Embassy of Health – samenwerken en ontmoeten.
Op de website vind je meer informatie over het programma van de conferentie en kun je je aanmelden.