Embassy of Inclusive Society op DDW23
Creatief leider Shay Raviv over trainen voor inclusiviteit.
Vanuit de metafoor van de sportschool die de Embassy vorig jaar gebruikte, staat er tijdens Dutch Design Week 2023 (DDW23) daadwerkelijk onder andere een ruimtelijk experiment in de vorm van een gym. Daar vind je verschillende projecten om vaardigheden te leren en nieuwe gewoontes te ontwikkelen. “Inclusiviteit is een continu proces van leren en ontleren, het is geen probleem dat je zomaar kunt oplossen, of een lijstje dat je af kunt vinken”, aldus creatief leider Shay Raviv van de Embassy of Inclusive Society.
Lichamelijke ervaring met de omgeving
Raviv verdiepte dit jaar, met een team en partners van de Embassy, wat ze vorig jaar in gang zetten. Dat geldt voor de metafoor, maar ook voor bijvoorbeeld de relatie met het Van Abbemuseum, licht Raviv toe. “Vorig jaar faciliteerde het museum vooral de ruimte. Dit jaar ben ik al sinds januari met Fabienne Chiang – curator van het museum – in gesprek. De Embassy is komend najaar onderdeel van de tentoonstelling in het van Van Abbemuseum: The space between us.” Bij beiden staan relaties centraal. De Embassy zoomt daarbij nog verder in op inclusiviteit en het versterken van relaties tussen diverse groepen in de maatschappij.
Lees hier het interview met Shay Raviv van vorig jaar.
Eén van de manieren om inclusiviteit te benaderen is als een lichamelijke ervaring met de omgeving. “Gedurende je leven verandert je lichaam. Dat gebeurt door ouder worden of door een gebeurtenis. Die verandering overkomt ons allemaal. Ons lichaam stelt andere behoeften aan de omgeving. Met de tentoonstelling en de activiteiten van de Embassy laten we je onder meer ervaren hoe je lichaam de wereld tegemoet treedt en hoe het lichaam de omgeving ontmoet.”
Het gaat om de behoeftes van de verschillende lichamen, aldus Raviv. “Hoe kunnen we voor verschillende lichamen ontwerpen? Vrijwel alles in de omgeving is ontworpen vanuit het ‘gemiddelde’ lichaam van een witte, cisgender, hetero, volwassen, gezonde, niet-gehandicapte, slanke man. Als je afwijkt van deze standaard maat, past de wereld je niet altijd.”
Winnaars en verliezers
Bij de projecten die je vindt in de Embassy ruimte, kunnen bezoekers de gelaagdheid van verschillende lichamelijke ervaringen ontdekken. Raviv benaderde ontwerper Gabriel Fontana voor de art direction van deze ruimte, wat resulteerde in een ruimte waarin je elementen van een sportschool zult herkennen. “De gedachte dat inclusiviteit een continu proces is waar je als mens aan moet blíj́ven werken, hopen we hiermee over te brengen aan de bezoekers.”
Raviv: “Gabriel werkt al een paar jaar met spel en sport om maatschappelijke normen ter discussie te stellen. Hij onderzoekt bijvoorbeeld waarom er in spellen altijd winnaars en verliezers zijn. Maar ook wat de rol van gender is in de geschiedenis van toernooien en sport. Wat betekent het om opnieuw na te denken over hoe we ons tot elkaar verhouden?”
“Met Gabriel zijn we echt in dialoog. We bouwen voort op zijn vorige projecten en onderzoek. We willen vooral niet iets nieuws beginnen, want daar gaat het niet om bij inclusiviteit. Inclusiviteit is een kans om te ontwikkelen als samenleving, om samen te groeien vanuit en mét onze verschillen. Dat vereist een actieve inzet voor een continu proces.”
Raviv’s persoonlijke ‘leer- en ontleerproces’ zit vooral in de vraag hoe ze de neiging kan weerstaan om aannames te doen en te interpreteren. “Als ontwerper word je opgeleid om aannames te doen, die test je vervolgens natuurlijk wel in de praktijk, maar het begint altijd met aannames. Vorig jaar wilden we met braille werken. We hadden teksten van zo’n 150 woorden, dat worden hele grote posters. Dat is niet handig, je kunt beter vragen aan iemand die slecht ziet wat diegene als prettig ervaart. Je leert van elkaar; de kennis is er al. Daarom vind ik het zo mooi om met anderen samen te werken en hen uit te nodigen in het proces van leren en ontleren.
Homohooligaan-sjaals en Total Body Workouts
In de tentoonstelling zijn werken te zien die verschillende lichamelijke interacties en beeldvorming mogelijk maken, terwijl andere een verschuiving in perspectief bieden. Agenderende werken, zoals Homohooligan van multidisciplinair ontwerper Davy de Lepper. Hij ontwierp een Homoholigaan-sjaal om te laten zien dat je supporter bent van de LHBTIQA+ community én het vergroot de zichtbaarheid van de gemeenschap.
Meer verkennend is de Total Body Workout van visueel ontwerper Kexin Hao. Haar workout is gebaseerd op Chinese ochtendworkouts waar ze zelf als kind elke ochtend op school aan deelnam. Het laat je anders kijken naar je bestaande lichamelijke bewegingen. Bewegingen die gevormd zijn in de tijd waarin je leeft.
Richtlijnen voor toegankelijkheid
Vlakbij de ingang van de oudbouw van het Van Abbemuseum staat de installatie Lorem Ipsum, ook onderdeel van de expositie The space between us. “Lorem ipsum staat voor een tekst die een ontwerper gebruikt in een voorstel voor bijvoorbeeld een boek, als een soort placeholder”, legt Raviv uit. “De installatie maakt ruimte voor verschillende richtlijnen voor toegankelijkheid. Het is een visualisatie van de richtlijnen voor inclusiviteit.”
De installatie is het resultaat van een eigen onderzoeks- en ontwikkelingsproject van het team van de Embassy. “Na DDW vorig jaar hadden we zelf vragen over toegankelijkheid. Die vragen hebben we vertaald naar een installatie. We bouwden met Marleen Hartjes voort op het onderzoek en werk dat zij eerder deed met het Van Abbemuseum rondom de toegankelijkheid van het museum en het opzetten van een inclusieve tentoonstelling.”
Richtlijnen over bijvoorbeeld typografie, hoogte van tafels of de afstand van vitrines tot de muur vormen de kern van de installatie. Raviv: “Meestal zijn die richtlijnen een ‘bijkomstigheid’ en niet een uitgangspunt.’ Wij maken ze het middelpunt.”
De Embassy bouwt de installatie samen met tentoonstellingsproducent Bruns (ontwikkelaar en producent van tentoonstellingen, red.) en Studio The Anderen. “Het wordt heel cool. We hopen dat met een partner als Bruns we ook meer impact en aandacht kunnen creëren voor het belang van deze richtlijnen.”
Werken vanuit eigen doorleefde expertise en achtergrond
Raviv is blij met de manier hoe het team samen met voormalig projectleider Marleen Hartjes van de Embassy of Inclusive Society het idee voor de installatie uitwerkte. De kennis die de Embassy dit jaar in huis haalde door het betrekken van onder andere de nieuwe projectleider Gyonne Goedhoop, is erg belangrijk. Raviv: “Dit geldt voor het programma, maar ook voor de tentoonstelling. Door makers, communities en experts uit te nodigen kunnen we op sommige vragen en uitdagingen, niet op alle natuurlijk, vanuit onze doorleefde expertise en achtergrond praten.”
Expositie en programma als een geheel
Naast deze exposities kun je tijdens DDW23 deelnemen aan workshops, trainingen en symposia. “Voor mij is het programma, net als vorig jaar, net zo belangrijk als de tentoonstelling. Het is écht onderdeel van de manier waarop we inclusiviteit benaderen, als proces van leren en ontleren.” Het werken vanuit ervaring, zie je ook terug in het activiteitenprogramma; ook dit jaar werkt de Embassy weer samen met onder meer bureau voor social design en participatie Bureau Ruimtekoers. Bureau Ruimtekoers organiseert een workshop met theatermakers over hoe je als maker, ontwerper of beleidsmaker de kracht van ervaringsdeskundigen in je project kunt ontwerpen. Wat kom je tegen? Wat doe je wel en wat niet? Een tweede voorbeeld is de workshop over inclusief ontwerpen gegeven door Severine Kas van Stichting Accessibility. Vanuit haar achtergrond als architect en procesbegeleider enerzijds, en ervaringsdeskundige anderszijds, vertelt ze je meer over hoe je zo kunt ontwerpen dat iedereen in de samenleving mee kan doen.
Raviv: “Dat is ook de rol die we als Embassy willen vervullen. We zijn een platform en een coalitie die makers en gemeenschappen, ontwerpers en partners uit verschillende organisaties en disciplines met elkaar verbindt. Als die verbindingen leiden tot verdere samenwerking dan is dat voor ons het mooiste resultaat.”
Het volledige programma volgt later op de website.