Hoe kan iedereen in onze samenleving onbeperkt meedoen?

Wist je dat er in Nederland 2 miljoen Nederlanders met een beperking leven? Slechtziend, blind, doof, een motorische beperking, een verstandelijke beperking, psychische problemen: een beperking komt voor in vele vormen en maten. Mensen met een beperking kunnen niet altijd meedoen in onze samenleving hoe zij dit willen.

Tijd voor verandering!

Type Actueel
Gepubliceerd op 9 december 2021
Onderdeel van Embassy of Inclusive Society
Actueel
Hoe kan iedereen in onze samenleving onbeperkt meedoen?
Onderdeel van Embassy of Inclusive Society

Vijf jaar geleden sloot Nederland zich aan bij het VN-verdrag handicap. Het doel van dit verdrag is helder: iedereen moet mee kunnen doen. Maar hoe doe je dat? En hoe kan jij helpen? Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, partner van de Embassy of Inclusive Society, maakte de podcast ‘Onbeperkt Meedoen! Deze podcast maakt het onderwerp op een luchtige manier bespreekbaar en geeft praktische tips. Host en ervaringsdeskundige Eva Eikhout gaat aan tafel in gesprek met gemeenten, scholen en ondernemers. En natuurlijk met mensen met een beperking; zij lopen letterlijk en figuurlijk iedere dag tegen problemen aan. Soms is de oplossing voor het probleem heel eenvoudig en dichtbij. Samen gaan we voor een meer toegankelijke samenleving: doe je mee?

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Aflevering 1: Onbeperkt Bewegen

Iedereen in Nederland moet zich vrij kunnen bewegen op straat, in het vervoer of in een gebouw. Bruggen, tunnels, winkelcentra, kantoren, rotondes: soms zijn er maar kleine aanpassingen nodig om het voor iedereen toegankelijk te maken. Toch gebeurt het lang niet altijd en lopen mensen met een beperking regelmatig tegen problemen aan. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat gemeenten hier nog meer rekening mee houden? Vaak zit dit niet in lastige beleidskeuzes maar juist in pragmatische oplossingen.

Marina Aalbers van de gemeente Amersfoort en Detmer Hoekstra van de gemeente Zwolle vertellen hoe zij dit aanpakken en ook waar zij tegen aan lopen. Esther Döll en Jan Pijnaker, beiden visueel beperkt, geven advies: handige tips en tricks om de mogelijke problemen al in de ontwerpfase aan te pakken. Met als missie: Onbeperkt Bewegen! in de openbare ruimte.

Aflevering 2: Onbeperkt Ontwikkelen

Iedereen in Nederland moet zich kunnen ontwikkelen door studie, stage of werk. Toch is het zo dat studenten en werkzoekenden met een beperking problemen hebben bij het vinden van een studie of stage en bij de overgang van school naar werk. Hoe kunnen onderwijsinstellingen en werkgevers de loopbaankansen van studenten met een beperking vergroten en waar kunnen studenten hulp vinden?

Eva Eikhout gaat daarover in gesprek met Laura Metwally, adviseur bij Expertisecentrum inclusief onderwijs (ECIO), Roos Hoelen, werkzaam bij Stichting Inclusive, en Marissa Burghardt-van der Tol, student, politica en ervaringsdeskundige. Ze praten over studeren, stagelopen en werken. Laura, Roos en Marissa zijn met elkaar verbonden door het project Maatschappelijke diensttijd loopbaankansen (MDTL). Ze vertellen wat dit project kan betekenen voor studenten, werkzoekenden, onderwijsinstellingen en werkgevers. Ook geven ze handige tips en tricks om mogelijke problemen aan te pakken. Met als missie: Onbeperkt Ontwikkelen! door studie en werk. Samen gaan we voor een meer toegankelijke samenleving.

Aflevering 3: Onbeperkt Genieten

Iedereen in Nederland moet zich toch kunnen genieten van een festival of pretpark? Voor mensen met een beperking is dat echter niet altijd even logisch. Soms zijn er maar kleine aanpassingen nodig om de toegankelijkheid te verbeteren. Toch gebeurt dit lang niet altijd en lopen mensen met een beperking regelmatig tegen problemen aan. Hoe kunnen we er met elkaar voor zorgen dat hier nog meer rekening mee wordt houden? Vaak zit het niet in lastige beleidskeuzes maar in het gewoon gaan doen.

Eva Eikhout gaat daarover in gesprek met, Johan Kampman van Zwarte Cross, Jeroen van de Koppel van HandicapNL en ervaringsdeskundige en festivalliefhebber Niek de Jonge. Zij vertellen alles over het zo inclusief mogelijk organiseren van een festival. Hoe zorg je ervoor dat een festival toegankelijk is voor iedereen, ook als het terrein niet goed begaanbaar is? Wat kan je doen voor festivalliefhebbers met een beperking die willen overnachten op de camping? Later schuiven directeur Commercie, Creatie en Ontwikkeling van de Efteling Koen Sanders en ervaringsdeskundige Richard de Witte – werkzaam bij de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) – aan bij Eva, om hun tips en tricks voor een toegankelijk pretpark met iedereen te delen.

Met als missie: iedereen Onbeperkt genieten! Samen gaan we voor een meer toegankelijke en gastvrije samenleving.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube