Klaar om te (ont)leren?
Inclusiviteit is geen probleem dat moet worden opgelost, het is een uitnodiging om actie te ondernemen.
Tijdens deze Dutch Design Week richt de Embassy of Inclusive Society, in het Van Abbemuseum, zich op inclusiviteit door het ondernemen van gezamenlijke actie. We benaderen inclusiviteit als een (ont)leerproces, daarom hebben we een gevarieerd programma samengesteld met workshops, lezingen en symposia. Van praktische communicatievaardigheden en hands-on activiteiten, tot ontwerpmethoden en dialogen rondom vragen over pluraliteit en meerstemmigheid.
Er zijn veel sessies om te ontdekken, gericht op allerlei gemeenschappen met verschillende wensen, behoeften en interesses. De workshops zijn gratis toegankelijk, maar laat ons wel weten of je erbij bent door je aan te melden via de Embassy website. Bekijk hier een kort overzicht van het rijke programma:
23 okt 11:00 – 13:00 Inclusively Wired
Wat is er nodig om de talenten en kwaliteiten van mensen met een neurodivers brein te zien? Deze workshop is tweeledig: een reflecterend deel waar deelnemers inzichten en kennis delen en een constructief deel waar we gezamenlijk de volgende stappen formuleren voor de toekomst. Het maakt deel uit van het programma Inclusively wired, geïnitieerd door iDROPS en Studio Junctuur. Meld je hier aan.
24 okt 14:00 – 16:00 Dak-en thuisloosheid in beter perspectief / Beelddepot
In een gesprek met persfotografen, journalistieke onderzoekers van Fontys lectoraat journalistiek, ontwerpers en ervaringsdeskundigen verkennen we hoe we de problematiek rondom dak-en thuisloosheid beter kunnen belichten, waarom dat belangrijk is en welke verantwoordelijkheid journalisten hierin hebben. Laat ons weten dat je erbij bent.
25 okt 10:00 – 12:00 Design Beyond Vision / Boey Wang en Simon Dogger
In deze workshop gaan mensen met een visuele beperking en ontwerpers samen hun verlangens delen over hoe ze exposities willen ervaren. Het is een verbinding tussen visuele en non-visuele percepties van kunst. Registreer je hier.
25 okt 11:00 – 12:00 Kansen voor het Community Land Trust Model in Nederland / And The People
Met een groep experts én initiatiefnemers zijn we aan het verkennen wat het Community Land Trust model toe kan voegen aan het woon- en ontwikkellandschap van Nederland. Doe je mee met de verkenning?
25 okt 13:30 – 16:30 Symposium: parallelle werelden en tussenruimtes / The Niteshop
Hoe zou de stad eruit kunnen zien als de kennis en vaardigheden van migrantengemeenschappen het uitgangspunt zijn bij het vormgeven van het publieke domein? Tijdens dit symposium reflecteert The Niteshop hierop met inzichten uit workshops, stadswandelingen en interviews. Al deze onderdelen vormen de bouwstenen voor een ontwerpend onderzoek naar het werken in een tussenruimte: een ruimte waar werelden van Urban Culture, beleid en culturele instellingen bijeenkomen. Allemaal met een gedeelde missie: het beïnvloeden van de meest dringende sociale en ecologische transitieopgaven. Vraag je gratis ticket hier aan.
26 okt 10:00 – 12:00 Cultural Probes: Hoe kom je in contact met gemeenschappen die je nog niet kent? / Ruimtekoers
Design antropologen Tina Lenz en Yosser Dekker delen nieuwe creatieve methoden om te herkennen wat er in een wijk gebeurt. Hoe kan Participatory Action Research met een cultureel sensitieve ontwerpaanpak bijdragen aan een inclusieve samenleving? Meld je aan.
26 okt 14:00 – 14:00 Ontwerpen voor digitale inclusie / (ink).
Hoe maken we de digitale wereld écht toegankelijker?
Ontwerpers, programmeurs en andere creatieve makers bepalen voor een groot deel hoe de openbare ruimte is vormgegeven. Tijdens de workshop gaat (ink). samen met ervaringsdeskundigen, experts en de creatieve sector aan de slag om in kaart te brengen waar kansen liggen en welke drempels we in de praktijk -letterlijk- tegenaan stoten. Denk mee en meld je aan.
28 okt 10:00 – 12:00 Orale cultuur en inclusieve samenleving / dr. Olupemi Oludare
Deze workshop combineert muziek en verhalen om deelnemers het concept van orale cultuur te laten ervaren en te leren hoe we kunnen leven met verschillende perspectieven in onze samenleving. Door middel van ‘talking drums’ en verhalen leren we hoe we sociale verschillen kunnen overbruggen door de culturele praktijken van prachtige Afrikaanse tradities. Registreer je hier.
29 okt 10:00 – 12:00 Verbale en non-verbale communicatie – wat is het verschil? / Marcin Karwinski
Deze workshop biedt de mogelijkheid om te bespreken wat het betekent om te leven met een beperking, lichamelijk of geestelijk. Het richt zich ook op welke aspecten kunnen interfereren met verbale en non-verbale communicatie. Deelnemers zullen cognitieve dissonanties ervaren waarbij ze zich volledig richten op een nieuwe manier van zintuiglijke waarneming. Klaar voor een nieuw perspectief? Meld je aan.
29 okt 14:00 – 16:00 Borduurgroep Improvisatie / De Voorkamer
De Voorkamer Borduurgroep heet je van harte welkom bij hun bijeenkomst rondom garen, stoffen en naalden. In deze wekelijkse bijeenkomsten, vindt de borduurgroep een plek om samen te zijn en gedachten, observaties en tips te delen aan de handwerktafel. Of je nu je eigen borduurwerk wilt beginnen, een bestaand werk wilt voortzetten of een collectief werk wilt voorstellen, je bent van harte welkom! Zin om creatief bezig te zijn? Doe dan mee met de Borduurgroep.