Samen ontbijten om plastic anders te gaan zien

Negen dagen met elkaar op een expositie staan, zonder elkaar écht te spreken. Dat wilde Leonne Cuppen, curator Embassy of Rethinking Plastic niet laten gebeuren. Daarom zorgde ze vanmorgen voor een ontbijt waar ruim zestig ontwerpers, partners, studenten en genodigden met elkaar kennismaakten.

Type Actueel
Gepubliceerd op 20 Oktober 2021
Actueel
Samen ontbijten om plastic anders te gaan zien
Onderdeel van

Cuppen: “We hebben allemaal een gemene deler, anders zouden we hier niet staan. We kunnen veel aan elkaar hebben.” Onder het genot van een vegan wafel met fruit, een kopje koffie of thee, en jus d’orange werden er contacten gelegd om met elkaar te zorgen dat we anders tegen plastic aan gaan kijken.

Ook Dries van Wagenberg, Programme Manager What if Lab bij Dutch Design Foundation, schuift aan. “Het is super belangrijk dat aan de ene kant de ontwerpers hier komen, maar ook het publiek. Dat die twee werelden bij elkaar komen en we gaan inzien dat plastic niet de duivel is. Je moet er alleen wel goed over nadenken waar je het voor toepast.”

Op uitnodiging van Van Wagenberg is Antonio Gracia Rubio, projectmanager van Brainbow, aanwezig. Zijn bedrijf heeft een machine ontwikkeld dat van gerecycled plastic mondkapjes maakt. Die machine staat nu in Oeganda waar het per maand 40.000 mondkapjes produceert. Een project dat startte vanuit TMC, een internationale consultancy bedrijf voor technisch specialisten, en de maatschappelijke organisatie Eco Brix die werkt vanuit Oeganda. 

Volgens Gracia Rubio mogen dit soort bijeenkomsten vaker georganiseerd worden. “Er zijn zoveel problemen die opgelost moeten worden. De technische wereld en de ontwerpwereld kunnen elkaar daarbij helpen, maar ze staan zo ver van elkaar af.” Tijdens het ontbijt hoopt de Spanjaard ook in contact te komen met ontwerpers voor andere projecten binnen Brainbow: “We hebben nog meer producten in de pijplijn waarbij we hun inzichten goed bij kunnen gebruiken.” 

Zijn oud-collega’s van TMC hebben contact gelegd met twee Italiaanse ontwerpers Giorgio Gasco en Gianmaria Della Ratta, van studio Groovido. Zij ontwierpen samen met ingenieur Jan Pels speelgoed dat gemaakt is van Torwashable plastic. De Torwash is een soort wasmachine die PLA – een afbreekbaar plastic – oplost en losweekt. Pels: “Met recyclen of upcyclen verliest het materiaal zijn kwaliteit. Hiermee niet. Het is volledig circulair.” 

Ontwerpers kunnen daarmee van tevoren nadenken welke materialen ze het beste kunnen gebruiken om het product na gebruik écht een nieuw leven te geven. Pels had de ontwerpers nodig om te laten zien wat de techniek mogelijk maakt. “Ik kan wel een kubus maken, maar daar worden alleen technici heel blij van.” Hij wil het verhaal van de techniek laten zien.

Gasco en Della Ratte kwamen op speelgoed, omdat speelgoed niet van gerecycled plastic gemaakt mag worden. Gasco: “Het moet honderd procent bacterievrij zijn.” De twee ontwikkelden autootjes met wieltjes. “Je stopt ze in de Torwash en that’s where the magic happens.” 

Alles komt er volledig verdeeld uit. Het plastic wordt een vloeistof en de as van de wieltjes blijft apart. Zelfs de verf, die als decoratie dient, zie je terug. “Dat materiaal werkt niet zo goed in de Torwash”, zegt Pels. Daarom is het maar goed ze samenwerken. Dan kan hij de ontwerpers adviseren wat ze wel en niet moeten gebruiken. “En zij maken de techniek zichtbaar.” Andere ontwerpers maakten onder meer een lamp en een stoel van plastic dat in de Torwash kan.

Door de contacten met de mensen van TMC zien de ontwerpers weer nieuwe projecten voor zich. Gasco: “Het was voor ons een zeer vruchtbaar ontbijt.”

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube