Stad en infra worden natuur

Programma Possible Landscapes Regeneratieve stad & infra is gelanceerd!

Type Actueel
Gepubliceerd op 23 Oktober 2023
Onderdeel van Embassy of Circular & Biobased Building
Actueel
Stad en infra worden natuur
Onderdeel van Embassy of Circular & Biobased Building

Hoe kun je natuurinclusief bouwen met biobased materialen? Hoe maak je van gebouwen en infra-werken nieuwe natuur die waarde toevoegt aan de stad? Daar gaat het programma Possible Landscapes Regeneratieve stad en infra over. Maandag 23 oktober jl. presenteerde Biobased Creations als creatief leider van de Embassy Circular & Biobased Building dit gloednieuwe programma. De lancering was tevens een oproep aan bedrijven en organisaties uit de bouw en infra om zich aan te sluiten bij de eerste partners – TBI Klimaattrein, Dutch Design Foundation, Dura Vermeer en VP Capital. Daar werd flink gehoor aan gegeven. Samen met deze pioniers gaat de Embassy de komende jaren aan de slag met onderzoek, experiment en verbeelding voor een nieuw regeneratief bouwsysteem.

Bouwen mét de natuur

Possible Landscapes Regeneratieve stad en infra gaat over een manier van bouwen die verder gaat dan de schade van het bouwen te beperken. Het streven is een bouw- en infrasector die óók ecologische en sociale waarde toevoegt. “We proberen te kijken of we de manieren van bouwen nóg een stap verder kunnen duwen. Dus niet alleen nieuwe duurzame materialen inzetten, maar bouwen op een fundamenteel andere manier. Hoe kunnen we gebouwen en infra maken die écht natuur zijn? Die kunnen ademen, die leven. Waarbij gevels en daken water opvangen en zuiveren en een verblijfplaats kunnen zijn voor schimmels, insecten, vogels en andere dieren. En waarbij (water)wegen, bruggen en geluidswallen een ecologische verbinding in het landschap vormen, in plaats van deze te doorsnijden. En dit met biobased en geobased toepassingen”, vertelt Pascal Leboucq van Biobased Creations.

Paviljoen als experimenteer plek

Het tweejarig programma bestaat uit een doorlopend onderzoek naar wat kan en binnenkort zal kunnen in regeneratieve bouw en infra. De resultaten van dit onderzoek wordt op verschillende manieren gedeeld. Vanaf 2024 in een online publicatie en tijdens DDW 2024 in de vorm van een expositie die vanaf dan kan reizen naar andere plaatsen. De ambitie is om tijdens DDW 2025 een regeneratief paviljoen te presenteren waardoor bezoekers nog sterker kunnen ervaren dat natuurinclusief bouwen met biobased materialen nu al mogelijk is. “Hierdoor creëren we niet alleen een hoopvol verhaal dat veel mensen zal raken, maar ook een manier om samen te werken en met nieuwe bouwsystemen te experimenteren”, aldus Lucas De Man van Biobased Creations.

Pioniers gezocht

Tijdens de kick-off werden de eerste partners gepresenteerd; TBI Klimaattrein, Dutch Design Foundation, Dura Vermeer en VP Capital. Aan de oproep om zich bij hen aan te sluiten, werd veel gehoor gegeven. “De kracht van de Embassy is de betrokkenheid en de zin van de partners om samen aan nieuwe, duurzame perspectieven te werken. Onze partners zijn echte pioniers. En die kunnen we niet genoeg hebben. Om een échte systeemverandering in de bouw te realiseren, heb je een brede coalitie nodig.”  Voel je je aangesproken, neem gerust contact op.”

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube