Terugblik 2022: Embassy of Water
Bruine grasvelden, uitgedroogde vennen, lage rivierstanden. De gevolgen van de droogte waren deze zomer goed te zien. Als het aan de Embassy of Water ligt, gaan steden en dorpen een bijdrage leveren aan de veerkracht en gezondheid van het hele waterecosysteem. De vraag die de waterpartners van de Embassy of Water zich daarom stellen is: ‘Hoe kunnen we zorgen dat de miljoen woningen die erbij komen in Nederland een positieve bijdrage leveren aan het watersysteem?’
Met de Embassy laat curator Anouk van der Poll al een aantal jaar zien dat we anders met water om moeten gaan. Tijdens Dutch Design Week 2022 (DDW22) is de Embassy een soort springplank “om nu écht te gaan doen”, aldus de curator.
“Langzaam lijken we te snappen dat we weer sámen met water moeten leven. Niet alleen nemen, maar ook teruggeven, die wederkerigheid. Dat bewustzijn is best een proces. Daar groeien wij als Embassy ook in. Ons leerproces wil ik met anderen delen.”
Regeneratieve woningbouw
De Embassy zet de komende twee jaar vol in op woningbouw. Vorig jaar juli tekenden de bestuurders van de Embassy partners (gemeente Eindhoven, Waterschap De Dommel, Provincie Noord-Brabant, drinkwaterbedrijf Brabant Water en Dutch Design Foundation) daarvoor een samenwerkingsovereenkomst.
Afgekeken van de term regeneratieve landbouw, kwam Van der Poll uit op ‘regeneratieve woningbouw’. “Een woning zo maken dat die niet alleen neemt, maar ook teruggeeft aan het watersysteem.” Dit jaar wilde ze tijdens DDW22 met de Embassy of Water een springplank zijn voor woningbouwprojecten om water echt vanaf het begin mee te nemen in de plannen. “Want we spoelen onze wc nog steeds door met drinkwater, terwijl daar al lang alternatieven voor zijn.”
Lees hier het interview met curator Anouk van der Poll
Podium voor water
Ook dit jaar was het Designhuis in Eindhoven het podium van verschillende voorbeelden hoe we water weer kunnen laten stromen en leven. Zoals met het Waterballet van Lady Penelope waarin grappige doe-het-zelf waterspuwers, fonteinen en andere oplossingen om regenwater teruggeven aan de natuur. Met de plug-and-play oplossingen komen de regenpijp en dakgoot tot leven komen.
Bezoekers konden ter plekke zelf ook in actie komen met de installatie Pee to Tree, van Van den Berk Boomkwekerijen en SEMiLLA Sanitation. Bezoekers aan Embassy of Water konden in een vrouwenurinoir een bijdrage leveren aan de bemesting van twee moeraseiken (Quercus palustris). Een volledig circulair proces dat water bespaart en planten voedt.
Studio Verveeld & Verward ontwikkelde Niet Rotterdam. Een nieuw stuk Rotterdam van 5300 vierkante meter, aan de Maas, in Limburg. Deze grond biedt Rotterdammers een eigen plek op 30 meter boven NAP wanneer de zeespiegel stijgt en Rotterdam onder water komt te liggen. Niet Rotterdam staat symbool voor de urgentie van een duurzame en inclusieve samenleving. Zo is in Niet Rotterdam elke Rotterdammer gelijkwaardig aandeelhouder van de grond.
Kijk hier naar de Curator Tour: Stap in een wereld waar we samenleven met water
Onze zomers kenmerken zich tegenwoordig door een enorme droogte. Daardoor ontstaat er zelfs in Nederland waterschaarste. We moeten het kostbare regenwater opvangen, zo lang mogelijk vasthouden en zorgen dat het kan infiltreren in de bodem. In opdracht van de Embassy of Water verbeeldde social designer Rocco Verdult met Playmobil inspirerende voorbeelden, die ervoor zorgen dat het watersysteem zich kan herstellen (regenereren).
Stem van Water
De Embassy of Water geeft water een stem. In 2020 vertolkte Cees Kamp de Stem van Water en 2021 Matthijs Schouten. Dit jaar is het Li An Phoa, die de behoeften van water belichaamt en het feitelijk een stem geeft. Om de Stem van Water ook aan tafel te krijgen bij bouwprojecten ontwikkelde ontwerper Chiara Treglia een Toolkit voor de Stem van Water. Met de toolkit zijn de behoeften en wensen van de primaire niet-menselijke stakeholder, water, niet langer bijzaak, maar krijgen ze daadwerkelijk prioriteit. Tijdens DDW22 konden stakeholders in verschillende sessies deze toolkit gebruiken en horen welke behoeften water heeft.
Embassy of Water conferentie
Tijdens de conferentie van de Embassy of Water was de boodschap vooral: Geef water de vrijheid om te stromen. Water is de grootste gedeelde identiteit van ons allemaal, zo stelde de Stem van Water, Phoa in haar openingswoord. “Wie heeft er vanmorgen geen water gebruikt?”
Phoa stelt voor om de drinkbare rivier als maatschappelijk kompas mee te nemen in alle keuzes die we maken, in ons denken en in het gesprek. “Zelfs in al onze intenties en onze gevoelens. Als we allemaal een bijdrage leveren en meer mensen meenemen, dan wordt het ook aantrekkelijk, concreet en tastbaar.”
“Elke druppel, elk zijriviertje doet er toe. Water is overal. Overal ter wereld zijn stroomgebieden. Zelfs in de Sahara. Dat mooie patroon zie je overal. Als we dan gaan nadenken over hoe we ons wassen, niet alleen ons lichaam, maar ons huis en al onze productieprocessen, dan kun je al veel stappen zetten.”
Herstel
Karla Niggebrugge, beleidsmedewerker klimaatadaptatie bebouwd gebied & sociale innovatie bij de provincie Noord-Brabant, een van de partners van de Embassy: “We vinden duurzaam bouwen of klimaatadaptief bouwen niet genoeg. We gaan voor regeneratief bouwen, zodat de woningbouw bijdraagt aan het herstel van het watersysteem. Zodat het bijdraagt aan het herstel van eigenlijk alles wat we de afgelopen jaren en decennia uit balans hebben gebracht, door alles wat we hebben gedaan en gebouwd. Door alles wat we in de toekomst gaan doen, kunnen we die disbalans herstellen.”
“Hoe de woningbouw kan bijdragen aan herstel, dat weten wij ook niet. We weten wel dat er al heel veel kan. Als we dat durven toe te passen, zijn we al een heel eind. Dat kunnen we niet alleen. Daarom zijn we op zoek zijn naar mensen die dit avontuur aan willen gaan. Die samen met ons willen gaan proberen en daadwerkelijk willen gaan doen.”
Wil jij bijdragen aan de Embassy of Water of ben je benieuwd naar de ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, bezoek de Embassy of Water of neem contact met ons op.