Terugblik 2023: Embassy of Inclusive Society

Wat betekent het om anders te zijn op een manier die rekening houdt met, en respect heeft voor elkaars menselijkheid?

Type Actueel
Gepubliceerd op 28 november 2023
Onderdeel van Embassy of Inclusive Society
Actueel
Terugblik 2023: Embassy of Inclusive Society
Onderdeel van Embassy of Inclusive Society

Volgens de Embassy is dit een kans om te ontwikkelen als samenleving, om samen te groeien vanuit en met onze verschillen. De Embassy of Inclusive Society ziet inclusiviteit dan ook als een continu proces van leren en ontleren. Tijdens Dutch Design Week 2023 stond er, in het Van Abbemuseum, onder meer een ruimtelijk experiment in de vorm van een sportschool. Om van verschillende projecten vaardigheden te leren en nieuwe gewoontes te ontwikkelen.

Daarnaast was er een intensief workshopprogramma om te (ont)leren van makers en gemeenschappen die begrijpen wat de uitdagingen zijn waarmee we worden geconfronteerd op onze weg naar een inclusievere en rechtvaardige samenleving. Alles was gericht op het continue proces van leren en ontleren. Een proces dat voortdurend oefening, krachttraining en onderhoud vereist.

Lees hier het narratief van de Embassy of Inclusive Society.

Een lichamelijke ervaring

“Inclusiviteit is een continu proces van leren en ontleren, het is geen probleem dat je zomaar kunt oplossen, of een lijstje dat je af kunt vinken”, aldus creatief leider Shay Raviv van de Embassy of Inclusive Society. Eén van de manieren om inclusiviteit te benaderen is als een lichamelijke ervaring met de omgeving. “Gedurende je leven verandert je lichaam. Dat gebeurt door ouder worden of door een gebeurtenis. Die verandering overkomt ons allemaal. Ons lichaam stelt andere behoeften aan de omgeving. Met de tentoonstelling en de activiteiten van de Embassy laten we je onder meer ervaren hoe je lichaam de wereld tegemoet treedt en hoe het lichaam de omgeving ontmoet.”

Het gaat om de behoeftes van de verschillende lichamen, aldus Raviv. “Hoe kunnen we voor verschillende lichamen ontwerpen? Vrijwel alles in de omgeving is ontworpen vanuit het ‘gemiddelde’ lichaam van een witte, cisgender, hetero, volwassen, gezonde, niet-gehandicapte, slanke man. Als je afwijkt van deze standaard maat, past de wereld je niet altijd.”

Lees hier meer over het gedachtegoed achter de Embassy of Inclusive Society in het interview met Shay Raviv.

The Gym

Net als sporten is inclusiviteit een proces waar je voor moet blijven oefenen en trainen. In The Gym, ontworpen door Gabriel Fontana, leerde je nieuwe manieren te bedenken om open te staan voor iedereen. Het gesprek begon over toegankelijkheid vanuit de lichamelijke ervaring. Er waren trainingsvoorstellen van verschillende makers. Soms hele praktische, die om lichamelijke actie vroegen. Soms vroegen ze om een andere manier van denken; hersengymnastiek dus.

Naast ontwerpen van Gabriel Fontana vond je in The Gym projecten van onder andere multidisciplinair ontwerper Davy de Lepper. Met zijn agenderende werk Homohooligan laat hij met een Homoholigaan-sjaal zien dat je supporter bent van de LHBTIQA+ community. Ook vergroot de sjaal de zichtbaarheid van de gemeenschap.

Total Body Workout

Meer verkennend was de Total Body Workout van visueel ontwerper Kexin Hao. Haar workout is gebaseerd op Chinese ochtendworkouts waar ze zelf als kind elke ochtend op school aan deelnam. Het liet je anders kijken naar je bestaande lichamelijke bewegingen. Bewegingen die gevormd zijn in de tijd waarin je leeft.

Lorem Ipsum

Vlak bij de ingang van de oudbouw van het Van Abbemuseum was de installatie Lorem Ipsum te vinden. “Lorem ipsum staat voor een tekst die een ontwerper gebruikt in een voorstel voor bijvoorbeeld een boek, als een soort placeholder”, legt Raviv uit. “De installatie maakt ruimte voor verschillende richtlijnen voor toegankelijkheid. Het is een visualisatie van de richtlijnen voor inclusiviteit.” 

Lorem Ipsum is het resultaat van een eigen onderzoeks- en ontwikkelingsproject van het team van de Embassy. “Na DDW vorig jaar hadden we zelf vragen over toegankelijkheid. Die vragen hebben we vertaald naar een installatie. We bouwden met Marleen Hartjes voort op het onderzoek en werk dat zij eerder deed met het Van Abbemuseum rondom de toegankelijkheid van het museum en het opzetten van een inclusieve tentoonstelling.

Samen met met tentoonstellingsproducent Bruns (ontwikkelaar en producent van tentoonstellingen, red.) en Studio The Anderen bouwde de Embassy de installatie.

Bekijk hier de Embassy Tour met Shay Raviv voor een compleet beeld van de expositie van de Embassy of Inclusive Society.

Navigatietooi en interface

Karin Fischnaller is Information Designer en oprichter van ontwerpstudio The Anderen en ontwierp de installatie Lorem Ipsum. “Mijn ontwerpstudio The Anderen fungeert als een navigatietool en interface door grote, onhandelbare brokken ruwe informatie om te zetten in behapbare brokken. We maken kennis toegankelijk voor de gebruiker.”

“De installatie Lorem Ipsum visualiseert belangrijke richtlijnen en adviezen voor inclusieve (fysieke) presentaties. Het is een uitnodiging voor het publiek, ontwerpers en culturele instellingen om na te denken over hoe diverse lichamelijke ervaringen kunnen worden opgenomen in het ontwerp.”

Lees hier de WDE Spotlight met Fischnaller. 

Intensief workshop programma

Naast een expositie was er een uitgebreid workshopprogramma, waarin mensen actief aan de slag gingen met het leren en ontleren van eigen (denk)patronen. Bijvoorbeeld in de workshops de The Infrastructural Drag, waarin het binaire idee van gender werd doorbroken (het idee waarbij gender alleen als mannelijk of vrouwelijk wordt gezien). Dat werd gedaan met een drag, een optreden waarbij genderexpressies overdreven werden uitgebeeld. 

Of met de workshop ‘Spiegeltje Spiegeltje aan de wand, kan iedereen meedoen in dit land?’ Daarin gingen onder meer beleidsmakers, raadsleden en naasten van mensen met een beperking in gesprek over zorg, onderwijs en werk met de zogenoemde ‘Spiegelgroep Onbeperkt meedoen’ van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Deze Spiegelgroep, bestaande uit 8 ervaringsdeskundigen, brengt de leefwereld van mensen met een beperking dichter bij de systeemwereld van VWS. De leden van de Spiegelgroep adviseren het team van Onbeperkt Meedoen vanuit hun dagelijkse ervaring met drempels in de samenleving. 

Samen met de Spiegelgroep gaf social ontwerper Lotte de Haan, van ontwerpbureau Afdeling Buitengewone Zaken de workshop vorm. Tijdens de workshop werd er gesproken en geleerd over wat je kunt doen om meedoen vanzelfsprekend te maken voor iedereen. “Voor mensen met een zichtbare of onzichtbare beperking zijn er nog steeds veel drempels die ervoor zorgen dat zij onvoldoende naar eigen wens en vermogen kunnen deelnemen aan de samenleving”, zegt Eva de Hoog, senior beleidsmedewerker bij het ministerie van VWS en betrokken bij de implementatie van het VN-verdrag handicap.

Het ministerie van VWS is partner van de Embassy of Inclusive Society. De Hoog: “Wat ik mooi vind om te zien, is dat ontwerpers steeds vaker aandacht hebben voor gedragsverandering. Dat is ook voor ons een interessante ontwikkeling. Op dit moment richt onze communicatiestrategie zich op mensen bewust te maken van de bijdrage die zij kunnen leveren aan een toegankelijke samenleving en hen tot actie te bewegen. Onlangs hebben we Vraagje?! gelanceerd, dé online gespreksstarter over toegankelijkheid. We hopen hiermee dat zoveel mogelijk mensen in Nederland het gesprek over toegankelijkheid beginnen en op een andere manier kijken naar mensen met een beperking: dat mensen niet beperkt zijn, maar dat juist de samenleving beperkt is.”

Hier vind je het volledige overzicht van de workshops die de Embassy organiseerde.

Transparant gesprek

Dat inclusiviteit een continu proces van leren en ontleren is, werd ook duidelijk tijdens de conferentie van de Embassy of Inclusive Society. De conferentie was een moment van vertraging en reflectie in een wereld die “on fire” is, en treinen die niet reden. Met een programma dat die ochtend energiek en op ‘z’n Rotterdams’ begon. Met hiphop als opwarmer en een panelgesprek over het project ‘de Campus voor Alledaagse Kennis’ van de The Niteshop, Concrete Blossom. In de middag stonden drie verhalen op het podium over werken met ervaringsdeskundigen en was er een paneldiscussie waarin het transparante gesprek over inclusiviteit een plek kreeg. Kunstenaar en verhalenverteller Onias Landveld sloot het programma af.

Lees hier het verslagleggende artikel over de conferentie.

Wil jij bijdragen aan de Embassy of Inclusive Society of ben je benieuwd naar de ontwikkelingen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief, bezoek de Embassy pagina of neem contact met ons op.

chapter-arrow icon-arrow-down icon-arrow-short icon-arrow-thin icon-close-super-thin icon-play icon-social-facebook icon-social-instagram icon-social-linkedin icon-social-twitter icon-social-youtube