Jouw project Dryland is tijdens Dutch Design Week onderdeel van de Embassy of Water. Wat kun je ons over dit project vertellen?
Dryland is een tapijt dat de gevolgen van de droogte in Nederland verbeeld. Het project is ontstaan vanuit mijn eigen fascinatie naar het landschap. Ik ben opgegroeid in de omgeving van de Deurnese Peel en zag de afgelopen vijf jaar het hoogveengebied veranderen door de verdroging. Voor mij was dat een reden om hier een project over op te starten.
Het Nederlandse landschap wordt vaak geassocieerd met heel veel water, spetterende eendjes, groene grasmatten, grazende koeien bij de sloot, beschermende dijken, vele kanalen en draaiende wieken van molens. Het is moeilijk om je voor te stellen dat er een stille en langzame verdroging gaande is. Met Dryland heb ik het ontstaan van de verdroging onderzocht en wat de verschillende gevolgen zijn van de droogte. Hiervoor heb ik diverse experts geïnterviewd en de vier consequenties van de verdroging zijn vertaald in een landschappelijk tapijt.
Het tapijt heeft verschillende behandelingen doorgemaakt om de vier consequenties zo duidelijk mogelijk te verbeelden. Zo was de eerste stap om het verhaal van het ontstaan van de “verdroging” weer te geven door eerst de kanalen op te zetten. De hoogte van de draad die is opgezet in de fabriek vertelt het verhaal van “verzakking”. Daar waar het grondwater te laag staat, zakt de grond een paar millimeter per jaar in. Het verhaal van “verlies” van planten en oogsten wordt verteld vanuit het perspectief van een agrariër. Delen van het tapijt zijn weggeknipt. Als laatste is er de “verbranding”. Delen van het tapijt heb ik verbrand met een onkruidverdelger. Dit geeft de natuurbranden weer die ontstaan bij aanhoudende droogte.