What if Lab LIVE
Hoe kunnen we als burgers bijdragen in het signaleren van georganiseerde misdaad? Kan het doorbreken van het taboe rondom betaalde intimiteit leiden tot een veiligere omgeving voor sekswerkers? En wist je al dat er steeds meer mensen slachtoffer worden van online fraude? Tijdens Dutch Design Week (DDW) presenteren we What if Lab LIVE, en we hebben jouw expertise nodig! Zien we je daar?
In het What if Lab ‘Safety Matters’ stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten dit jaar urgente vraagstukken op het gebied van veiligheid centraal. Het gaat hierbij om vraagstukken die niet alleen door de overheid opgelost kunnen worden. Tijdens Dutch Design Week (DDW) verplaatsen de drie ontwerpstudio’s Afdeling Buitengewone Zaken, Extra Practice en We are Social Rebels hun werkplek tijdelijk naar de Embassy of Safety op het Ketelhuisplein. Daar gaan ze de negen dagen aan de slag, samen met gemeenten, experts en het publiek, zodat bezoekers kunnen deelnemen aan het creatieve proces.
What if… de buurt bijdraagt aan het bestrijden van georganiseerde misdaad?
Gemeente Maastricht x We are Social Rebels
Mensenhandel, witwassen, drugsproductie. Bij ondermijning maken criminelen misbruik van systemen en diensten van de bovenwereld. Ze nestelen zich in buurten en sleuren kwetsbare personen mee in criminele activiteiten. Winkels zonder klanten, bestelbusjes op rare tijdstippen… Wat als buurtbewoners zelf signalen van ondermijning herkennen en doorgeven? Ontwerpbureau We are Social Rebels en de gemeente Maastricht duiken in de wereld achter een pilletje en verkennen samen met inwoners en experts wat er gebeurt als zij hun oplettendheid inzetten.
Doe en denk mee! Bespreek doem- en droomscenario’s tijdens de paneldiscussie op 21 oktober, of kom mee ontwerpen tijdens de co-creatiesessie op 23 oktober. Meld je aan door een mailtje te sturen naar Eva de Bruijn.
What if … we E-retail therapie nodig hebben
Gemeente Haarlem x LMIO x Extra Practice
Duizenden mensen worden jaarlijks het slachtoffer van online winkelfraude, ondanks waarschuwingscampagnes. Waarom is het zo dat zelfs als we ons bewust zijn van de gevaren, we nog steeds bedrogen kunnen worden? Zou er een diepere beweegreden kunnen zijn, die ons rationele oordeel opzijschuift en waarmee we ons uiteindelijk moeten verzoenen? Om dit te onderzoeken zal Extra Practice samen met de gemeente Haarlem en Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) een Experimenteel Rehab (E-ROB) oprichten voor onlineconsumenten. Op DDW testen, diagnosticeren en behandelen ze bezoekers om het online aankoopgedrag zowel te rE-searchen als te rE-booten.
Wil je meedoen aan de workshop ‘DIY:Defraud it Yourself’ op zondag 20 oktober van 13:00u tot 15:00u? Meld je dan aan door een mailtje te sturen Extra Practice.
What if… je met trots zou kunnen zeggen dat je sekswerkers bezoekt?
RIEC Limburg x Afdeling Buitengewone Zaken
In de uitdaging om het sekswerk te ontdoen van wangedrag, proberen we een deel van het taboe en de verkeerde informatie rond sekswerk te doorbreken. Zo hopen we inzicht te krijgen in de manier waarop illegaal sekswerk in de toekomst kan worden aangepakt. Met een uitdagende set van interventies en scenario’s gaan we op zoek naar ontwrichtende perspectieven om deze wereldwijde uitdaging samen met de DDW-bezoekers aan te pakken.
Ben je een expert op het gebied van sekswerk, heb je ervaringen uit de eerste hand of wil je meer weten? Neem dan contact op met Afdeling Buitengewone Zaken van de Embassy of Safety.